Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Další Porsche odkazuje na první 911 Turbo. Bylo pro dceru Ferdinanda Porsche

Dominik Kovář
Diskuze (0)

První Porsche 911 Turbo mělo premiéru již v roce 1974.

Automobilka Porsche nezapomíná na historii, což dokazuje dalším ojedinělým projektem z individuálního programu Sonderwunsch. Jedná se o další ze skvělých kousků, díky kterému si můžeme připomenout různé příběhy z let minulých. 

V případě tohoto Porsche 911 Turbo jde o poctu svému předchůdci, vůbec prvnímu Porsche 911 Turbo z roku 1974. To posloužilo jako dárek, který daroval Ferry Porsche k 70. narozeninám své sestře a dceři zakladatele automobilky Ferdinanda Porsche, Louise Piëch.

O pohon Porsche 911 Turbo Nr.1 se staral 2,7litrový plochý šestiválec s turbodmychadlem a výkonem 176 kW (240 k) při 5500 ot/min. Motor byl kombinován se čtyřstupňovou manuální převodovkou. Model měl menší motor a užší karoserii než standardní 911. Historicky první 911 Turbo dokázalo uhánět rychlostí 250 km/h. Na sedmdesátky slušné. 

Porsche 911 Turbo dostalo stříbrný lak s nápisem Porsche na bocích zabaleným do černo-červeného pruhu. Ve stejné barevné kombinaci je utvořen i interiér, který si Louise Piëch sama vybrala a schválila. 

Na projektu 911 Turbo 2023 se s divizí Porsche pro Střední Východ a Afriku podíleli Style Porsche, Porsche Exclusive Manufaktur a odborníci z Heritage & Museum. Výsledkem je kombinace klasiky se zahrnutím moderních designových prvků.

Vůz dokonale kopíruje design svého originálního předchůdce včetně povedených pětipaprskových kol v černém odstínu. Jednorázové 911 Turbo je zároveň oslavou 60 let modelu 911 a 75 let od vzniku značky. 

Video se připravuje ...

“Počáteční myšlenka na tento projekt začala před rokem,” řekl Patrick Gallas, manažer Porsche Exclusive Manufaktur. “Chtěli jsme vytvořit moderní iteraci vozu, který bude skutečně jedinečný. Naštěstí pro nás je zde mnoho modelů Porsche, které lidé označují za ikony. Rozhodli jsme se obnovit jednu z největších ikon ze všech - původní 911 Turbo, které patřilo Louise Piëch.”

Oba vozy byly vedle sebe vystaveny na akci Icons of Porsche Festival v Dubaji. Návštěvníci mohli mimo této povedené dvojice vidět nedávno odhalené Porsche Panamera třetí generace, model 718 Spyder RS nebo koncept Vision 357 Speedster.

Dominik Kovář
Diskuze (0)

Doporučujeme