Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Další revoluce pod kapotou Corvette C8? Prý dostane i hybrid a plug-in hybrid

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Nový Chevrolet C8 Corvette se díky motoru umístěnému uprostřed stal jedním z nejpřevratnějších modelů v historii této řady. Automobilka prý ale chystá ještě další technická překvapení.

Pod kapotou nedávno představeného Chevroletu C8 Corvette Stingray je ukryta nová generace pohonné jednotky Small Block LT2, což je 6.2 litrový atmosférický motor o výkonu 369 kW (502 k) s točivým momentem 637 Nm. Podle nejnovějších informací však koncern GM počítá i s elektrifikací modelu.

Zdroj z koncernu General Motors v rozhovoru pro Autocar potvrdil, že vývoj motoru LT i nového šasi Corvette probíhal s ohledem na možnou budoucí elektrifikaci. Corvette C8 by tak v budoucnosti mohla dostat mild-hybrid, plug-in hybrid a podle zdroje z automobilky se v GM zvažoval i čistě elektrický model.

Když se naši kolegové z Autocaru zeptali, zda by mohla nová Corvette dostat mild-hybridní techniku s bateriemi napájeným motorem/startérem, případně malý elektrický motor u přední nápravy, který by vozu zajistil pohon všech kol, jeden z nejmenovaných projektových manažerů jim prý odpověděl: „Nebudete vypadat hloupě, pokud to řeknete.“

Elektrifikaci modelu Corvette v odpovědi na dotaz Autocaru nevyloučil ani Mark Reuss, prezident koncernu General Motors – mateřské společnosti Chevroletu. „Společnost je zavázána strategii 0-0-0: nulové emise, nula nehod a nulové přeplnění. Všechny technologie použité v tomto modelu by nám v tom měly pomoci. Tato platforma může do budoucnosti General Motors přinést řadu věcí.“

Video se připravuje ...

Na otázku, zda koncern stále zvažuje i plně elektrický model Corvette, však Reuss odpověděl: „Uvidíme, nechte se překvapit.“ Reuss však v rozhovoru alespoň potvrdil, že Corvette bude oficiálně prodávána i na evropských trzích a výroba bude probíhat dokonce i s pravostranným řízením, což jistě potěší britské motoristy.

A i když hybridy zatím zůstávají otevřeným tématem, z prohlášení zástupců automobilky zdá, že na jejich výrobu dříve nebo později skutečně dojde. Ještě předtím se ale podle interního zdroje z GM dočkáme modelu se stahovací střechou, který by měl dorazit relativně brzy po tradičním kupé.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme