Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Další zákaz vjezdu spalováků do centra. Doplatí na něj lidé z luxusních kanceláří

ČTK
Diskuze (76)

Švédská metropole Stockholm zakáže vjezd benzinových a naftových aut do klíčových částí centra města. Chce tím zlepšit kvalitu ovzduší a snížit hluk plynoucí z dopravy. S odvoláním na úterní oznámení stockholmského místostarosty o tom informovala agentura Reuters.

Plán zavádí ekologickou zónu ve 20 blocích centrální části Stockholmu. V určené oblasti jsou luxusní nákupní ulice a některé z nejdražších kancelářských nemovitostí ve Švédsku.

Strana Zelených, která je součástí vládnoucí koalice levicových a ekologicky zaměřených stran na stockholmské radnici, doufá, že se tímto krokem zvýší tlak na výměnu automobilů se spalovacím motorem za elektromobily. Po zavedení zóny je v plánu její další rozšíření.

"Vzduch ve Stockholmu dnes způsobuje dětem plicní choroby a starším lidem předčasná úmrtí. Je to naprosto nepřijatelná situace," uvedl v prohlášení místostarosta pro dopravu za strany Zelených Lars Strömgren.

Takzvaná ekologická zóna třetí třídy umožňuje primárně jízdu plně elektrických automobilů. Výjimky platí pro větší dodávky s hybridním pohonem. Některá vozidla jsou z nařízení vyňata, například sanitky, policejní vozidla a také automobily, u nichž má řidič nebo spolujezdec doložené zdravotní omezení.

Video se připravuje ...

Podle firem z odvětví dopravy zachází plán příliš daleko. Město by se podle nich mělo raději zaměřit na investice do elektrických dobíjecích míst, a podpořit tak dobrovolný přechod na elektromobilitu. "Od roku 2010 jsme snížili emise o 34 procent. Strana Zelených a jejich kolegové ve Stockholmu však nyní příliš spěchají," uvedl v prohlášení švédský svaz dopravních podniků.

Stockholm bude prvním městem ve Švédsku, které zavede ekologickou zónu třetí třídy.

ČTK
Diskuze (76)

Doporučujeme

14. 10. 2023 23:32
Re: V Cesku
Ty si fakt kus vola.
14. 10. 2023 23:30
Re: Tro(t)love z Ceska nevi o Stockholmu nic
"Hele nejsi to náhodou ty, co tu píše o tom, že se nemá v příspěvcích urážet? Hmmm"

Tak to je fakt vecný príspevok do diskusie a ponuka k výmene nátorov... :no:
Avatar - Barrichello
13. 10. 2023 23:20
Re: V Cesku
Toyotota, Toyota, ženu jí jak kojota.

Dažaponneeeeeec - NAKONEC :-) :-) :-) :-) :-)
Avatar - Barrichello
13. 10. 2023 23:19
Re: tak oni už jsou jinde, my nemáme
Hele, utopistický fanatik a neostalinista Elektroděda, ten už tu dlouho nebyl :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)
Avatar - Barrichello
13. 10. 2023 23:18
Re: V Cesku
Odstěhuj se, Ohnová země čeká, zelenej Čínou placenej trolle :-)