Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Další změna identity ze sedanu na crossover? Mazda 6 stojí na rozcestí

Dominik Kovář
Diskuze (5)

Mazda 6, jakou známe dnes, může být s koncem aktuální generace minulostí.

O budoucnosti nové generace Mazdy 6 toho zatím moc nevíme. Ta současná je tu s námi již 10 let s tím, že k jejímu omlazení došlo před čtyřmi roky. Životnost aktuálního modelu tak míří ke konci a je otázkou, jak bude nová Mazda 6 vypadat. 

V jednom z nedávných rozhovorů prohlásil Joachim Kunz, šéf vývoje Mazda Europe, že pro automobilku jsou nyní nejdůležitější modely SUV. Tuto zprávu si můžeme přeložit tak, že momentálně Mazda s uvedením nové generace “šestky”, jako dnes již nepříliš oblíbeného sedanu, prostě nepospíchá, nebo dojde k revoluci, která bude znamenat konec typické Mazdy 6.

Internetový grafik Theottle se po vzoru konkurenčních značek rozhodl udělat z japonského modelu crossover. O jakých značkách mluvíme? Nedávno představený crossover Peugeot 408 přebírá jméno po sedanu, stejně jako Citroen C5 X. 

Video se připravuje ...

Mazda ctí strategii názvu modelů, takže pokud by se opravdu Mazda 6 stala crossoverem, měla by dostat jiné označení. Crossovery jsou nazývány CX, nabízí se tak CX-6. To by se však mohlo plést s nedávno představeným SUV CX-60, a tak svůj koncept Theottle pojmenoval Mazda MX-60. 

Takový model by zaujal širokou škálou pohonů, včetně elektromobilu, plug-in hybridu nebo hybridu. V plug-in hybridní verzi by baterie mohla mít stejnou velikost, jakou má Mazda MX-30 (35,5 kWh). 

Odhodlá se Mazda k něčemu podobnému? Automobilky z koncernu Stellantis se toho nebály. Trend, který je momentálně udáván, by takovému modelu zcela jistě nahrával. Samozřejmě není vyloučená ani možnost, že ještě jedna generace tradičního modelu Mazda 6 bude zachována v podobě sedanu a praktické varianty kombi.

Dominik Kovář
Diskuze (5)

Doporučujeme

16. 8. 2022 12:00
Re: Úplně
Keby si mi to nevysvetlil, ani by som nevedel. Ešteže si tu. :-!
Avatar - Ja Prvni 123
16. 8. 2022 11:33
Re: Úplně
Ne.
Ze neobsahuje zadne informace.
Fakta.

Je to polemika na urovni kolik andelu se vejde na spicku jehly.
Avatar - WinDiesel
16. 8. 2022 09:34
Pokud chce Mazda dýchat D3 na záda ...
... musí nabízet dál M6, pouze bude mít zadní náhon, případně AWD a šestiválce.
Z hlediska nákladů na výrobu, současná M6 ještě vydrží, je krásná a design je stále svěží.
16. 8. 2022 07:50
Re: Úplně
Myslíš tým, že ho nikde neskopírovali ale vymysleli sami? :-[]
Avatar - KANKUNEN
16. 8. 2022 06:39
Úplně
smyšlený článek.