Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dekra testovala autoservisy Škoda, ty neautorizované se příliš nepředvedly

David Bureš
Diskuze (32)
Jeden z testovaných neautorizovaných servisů nenašel ani jednu nasimulovanou závadu.

Společnost Dekra Automobil zjišťovala, jak si vedou nezávislé opravny v porovnání s autorizovanými servisy Škoda. Ty autorizované dopadly výrazně lépe, jsou však dražší.

Inspektoři v rámci testu nasimulovali u vozů značky Škoda pět závad, které lze během běžné servisní prohlídky snadno najít a opravit. Těmito poruchami byly vadný snímač polohy vačkového hřídele, vyvléknutý kabel ABS, nízký tlak v rezervním kole, vadná pojistka v dálkových světlech a proud trysky zadního ostřikovače nastavený mimo sklo.

Dekra hodnotila, zda servisy u vozidla odhalí nasimulované závady, jak kvalitně provedou objednanou servisní prohlídku, jak jednají se zákazníkem a kolik si za provedené služby naúčtují.

Autorizované servisy byly v 97 % případů úspěšné a závadu opravily, naopak úspěšnost nezávislých servisů činila pouze 43 %. Společnost Dekra šokovalo, že jeden z neautorizovaných servisů neodhalil ani jednu z těchto poruch.

„Autorizované servisy mají výhodu v tom, že disponují moderním diagnostickým vybavením, mají know-how přímo od výrobce a pracují dle norem automobilky Škoda,“ říká k výsledkům testu Jaroslav Veselý, vedoucí střediska Testy servisů u společnosti Dekra.

Neoficiální servisy jsou každopádně levnější, průměrná cena zakázky u nich činila 4.805 korun, zatímco u autorizovaných servisů 5.918 Kč. Podle Dekry není rozdíl cen tak výrazný na to, jak jsou služby oficiálních opraven kvalitnější.

Dekra u některých nezávislých servisů kritizuje také to, že nedostatečně vyplnily zakázku, že nepřesně odhadly cenu opravy a že výsledné vyúčtování nebylo pro zákazníka přehledné. I kvůli tomu tyto servisy ztrácely body v konečném hodnocení.

Zákazníci autorizovaným servisům často vytýkají, že nabízejí drahé náhradní díly. Podle Dekry to ale není tak zcela pravda. V testu se totiž ukázalo, že ceny originálních dílů pro vozy značky Škoda jsou srovnatelné s ostatními součástkami na trhu. Originální díly navíc jsou díky speciálním cenovým programům leckdy levnější.

David Bureš
Diskuze (32)
15. 2. 2020 16:08
Nesouhlas s postupem autoservisu
Autoservis Petr Dytrych Plzeň. Autoservis i jeho majitel se chovají velice neprofesionálně. Dělá opravy bez souhlasu majitele auta a navyšuje si ceny.
Nedoporučuji!!!
10. 11. 2012 20:26
Re: PR
Ano ano PR...Servis je velky biznis pre autorizovane predajne - skoro viac ako samotne predaje aut...dokazu pekne ojekabatit beznych ludi...co si v neautorizovanom malo kto trufne...tento clanok je jedna velka trapnost...este trapnejsieho prieskumu...byt sefom auto.cz tak si radsej urobim vlastny.
10. 11. 2012 19:32
Re: SERVIS
Ty máš hodně dlouhý vedení, co? 8-s
10. 11. 2012 19:23
Re: SERVIS
a ty pochop ze na spousty dilu je mnohem lepsi neautorizovany servis kde je osobni pristup a casto i dobra rada, kdy dany servisak ma kuprikladu s danyma dilama nejake zkusenosti a nebo ohlas od predeslich zakazniku, a vi ktere jsou spatne a ktere naopak dobre

ne jako ve velke montovne zvane "autorizovany servis", kde jeden clovek sepise objednavku, posle ji dal a teprve clovek se kterym ty se ani neuvidis proste jen udela to co ma napsane na papiru ze ma udelat ;-)

stejne je to kuprikladu s pneumatikama, taky je lepsi si najit pneuservis o par lidech kde ti danej clovek rad poradi a zprostredkuje zkusenosti na dane pneu, a necpe ti hned ty nejdrazsi pneu jen proto ze nanich ma nejvetsi zisk, jsem proste z tech co radi vidi kdo a jak na jejich aute pracuje pokud jde o rychlejsi opravu, a to ti zprostredkuje jen minimum autorizovanych servisu
10. 11. 2012 19:06
Re: SERVIS
O tom to nebylo! Pochop to.