Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Designérské centrum General Motors v novém (video)

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Největší americký výrobce automobilů nechal zrenovovat a zmodernizovat své technické centrum ve Warrenu.

Komplex ve státě Michigan navrhl Eero Saarinen, původem Fin, který ovšem odešel s otcem Elielem (také architektem) a celou rodinou ve svých třinácti letech do USA. Stavba trvala šest let, v době otevření, v roce 1955, jeho dílo přesně zapadalo do tehdejšího kosmického věku. Dnes je celý areál s osmatřiceti budovami prohlášen za národní historickou památku a pracuje zde 21 tisíc (!) lidí.

Tvarově z něj vyčnívá kulovité návrhářské středisko (Design Dome), kde vznikají modely konceptů i pozdějších sériových aut – a jsou zde také vystaveny. Zrodily se zde všechny vozy snů, které koncern prezentoval na autosalonech od poloviny 50. let. Uzavřený prostor simuluje přirozené světlo a nasvěcuje vozidla uvnitř, nádvoří lemované jilmy umožňuje je vytáhnout i ven. Většinu z původních stromů nahradili novými, materiál byl následně použit na výrobu dekorací (hodin, funkční kytary, modelů lodí atd.).

Jenomže technika také za skoro šest desetiletí řádně pokročila, a tak se musela stříbřitá budova podrobit citlivé, ale zásadní rekonstrukci. Tou prošla v posledních 18 měsících. Dostala například nové projekční plátno, obraz může být promítán dokonce na strop. Polovině druhé dekády 21. století odpovídá i moderní zvuková aparatura, osvětlení je kompletně diodové. Návrháři vytvořili ze zbylého dřeva částečně také bicykl, mimochodem plně funkční. Umělecké předměty zdobí celý interiér.

Centrum v současnosti vede šéfdesignér Ed Wellburn, který má kancelář vyzdobenou modely, pohled na ně sběratele určitě potěší... Video z dílen The Detroit Free Press zachycuje i historické záběry s Wellburnovými předchůdci: Harleyem Earlem a Williamem Mitchellem.

Aleš Dragoun
Diskuze (0)