Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dnes je Mezinárodní den žen: Připomeňte si vozy, které u něžného pohlaví bodují nejvíce

Stanislav Kolman
Diskuze (0)
Osmý březnový den je každoročně spjatý s MDŽ, tedy Mezinárodním dnem žen. Při této příležitost si připomeňme auta, která mají ženy rády. Alespoň dle výsledků anket.

Právě dnes je v kalendáři vyznačen Mezinárodní den žen, což znamená, že byste se cestou z práce neměli zapomenout zastavit v květinářství a potěšit svou něžnou polovičku hezkým pugétem. Při této příležitosti jsme pro vás připravili seznam automobilů, které u žen bodují nejvíce. Minimálně v anketě Women's World Car of the Year, což je ženská obdoba populární ankety COTY.

Ta se koná každoročně již od roku 2010. Ženské auto roku 2018 vybírala porota složená z 36 automobilových žurnalistek z 28 zemí. A tvůrci ankety avizují, že při desátém výročí bude porota ještě košatější.

Šestice finalistů čítala BMW X2, Jaguar E-Pace a I-Pace, Porsche Cayenne, Peugeot 508 a Volvo XC40. Jasně to naznačuje trend dnešní automobilové doby, které stále více dominují vozy kategorie SUV. V loňském roce se nakonec z celkového vítězství radovalo Volvo XC40. Vyjma standardního auta roku se vyhlašovalo také vysněné auto, kterým se stal Aston Martin Vantage.

Hodně zajímavý byl ročník 2017, ve kterém se o vítězi rozhodovalo v několika kategoriích. Mezi rodinnými automobily opět zabodovalo SUV, tentokrát Mazda CX-5. V žebříčku, kde rozhodovala především cena, zvítězil Ford Fiesta. Mezi SUV a crossovery si nejvíce bodíků vysloužil Peugeot 3008, luxusní segment ovládalo BMW řady 5 a mezi výkonnými vozy triumfovala Honda Civic Type R. Vysněným vozem se stal McLaren 720S a nejekologičtějším autem Hyundai Ioniq, jenž urval i celkové vítězství.

Připomeneme-li ročník 2016, v něm se také sešla hodně zajímavá společnost. Ideálem pro rodinu byla zvolena Honda Civic, cenově dostupným autem roku zase sourozenecký Jazz. Kategorii SUV ovládl Jaguar F-Pace, ze sportovních aut ženy zase oslovil Ford Mustang. Z luxusních aut vybrali Volvo S90 a „zelený“ žebříček ovládla Toyota Prius. Celkovým vítězem se pak stal Jaguar F-Pace.

A předchozí ročníky? Roku 2015 se absolutním vítězem stalo Volvo XC90, o rok dříve to byla luxusní třída S od Mercedesu. Že jsou ženy náročné a vybírají jen opravdu drahá auta? Kdepak, důkazem budiž ročník 2013, kdy byl coby nejlepší automobil zvolen Ford Fiesta.

Stanislav Kolman
Diskuze (0)