Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Do aukce míří čtyři prototypy Ferrari. Tři z nich byly součástí vývoje LaFerrari

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Automobily značky Ferrari se v různých aukcích objevují často. Moderní i klasické. Ale prototypy?

To už tak obvyklé není. Do dražby, kterou v srpnu organizuje americká společnost Mecum, však míří dokonce rovnou čtyři prototypy. Tři z nich přitom automobilce sloužily při vývoji modelu LaFerrari. Hybridní hypersport s výkonem až 708 kW se veřejnosti poprvé představil v březnu roku 2013 na autosalonu v Ženevě.

Video se připravuje ...

Nejstarším z prototypů je testovací mula z roku 2011, v automobilce při vývoji LaFerrari označovaná jako F150 Muletto M4. Všimněte si, že design se výrazně liší od produkčního LaFerrari. To proto, že prototyp je z první fáze vývoje a vychází z modelu 458 Italia. O pohon se už ovšem stará vidlicový dvanáctiválec. Na M4 si inženýři vyzkoušeli různé mechanické komponenty.

Z druhé fáze vývoje pochází F150 Mulotipo MP1, které se do práce zapojilo mezi březnem 2012 a zářím 2013. Technicky už má blízko produkčnímu vozu, a to jak z pohledu šasi (předprodukční provedení), tak hybridního pohonu. Ten tvoří druhá generace dvanáctiválce o objemu 6,3 litru, doplněná o hybridní systém Hy-Kers s elektromotorem. 

Třetím do party je F150 Prototipe Preserie PS1 z roku 2014, prototyp prakticky shodný s produkčním automobilem nejen po designové, ale také technické stránce. Do aukce vůz míří s najetými 16.348 km.

Poslední prototyp Ferrari, který se objeví v aukci společnosti Mecum, sloužil v roce 2014 k vývoji modelu F12tdf, což je poznat na první pohled - přestože kapota pochází ze standardní F12berlinetta. Tahle "mula" dosud najezdila 31.728 kilometrů.

Prototypy Ferrari budou k mání v aukci konané ve dnech 18. až 20. srpna. Jsme zvědavi, za kolik se vydraží.

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme