Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dodávka pro dobrodruhy? Takhle si ji Ford představoval v roce 1970

Ondřej Mára
Diskuze (2)

Ford nedávno představil dodávku, která má být ideálním základem pro dobrodruhy. S podobným konceptem ale přišel již v sedmdesátých letech.

Automobilka Ford, respektive její divize zaměřená na užitkové vozy, nedávno představila nový model Transit Trail, který má pohon všech kol, zvýšený podvozek, dostatek výkonu a interiér připravený pro úpravy dle potřeb nejrůznějších dobrodruhů. Myšlenka dodávky pro dobrodruhy však není u modrého oválu žádnou novinkou.

Jak připomněli kolegové z Motor1, automobilka Ford představila již v sedmdesátých letech svůj koncept Econoline Kilimanjaro, který rovněž cílil na dobrodruhy. Tehdejší vize ovšem nabízela specifickou úpravu karoserie. Navíc nechyběla řada speciálních offroadových doplňků.

Video se připravuje ...

Lidé z Ford Archives dokonce poskytli zámořským kolegům i původní tiskovou zprávu ke konceptu. Ta kromě fotografií obsahovala i stručný popis, podle kterého měl být koncept Econoline Kilimanjaro „robustním a prostorným vozidlem s pohonem všech kol, určeným k manévrování v bažinatých džunglích nebo pouštních píscích, které převeze lovce, pušky, munici a vysílačku.“

Tisková zpráva bohužel nezmiňuje mnoho detailů, obzvlášť technických. Působivě však vypadá především zadní prosklený bok, který bylo možné vyklopit společně se střechou. S ohledem na zmínku o lovcích, zbraních a munici se však nejspíš mělo jednat o pojízdnou střeleckou platformu.

Koncept nicméně zaujme i svým vzhledem. Karoserii zdobí béžová barva, kterou doplňuje látka s leopardím vzorem. Přední nárazník je vybaven dvojicí kanystrů a přídavných světlometů. Za dveřmi řidiče pak vidíme integrované schůdky, které vedou na střechu s rezervní pneumatikou. Obuté terénní pneumatiky přitom zaujmou i svým specifickým designem.

Koncept Ford Econoline Kilimanjaro může být z dnešního pohledu kontroverzní, rozhodně však odpovídal době, ve které vznikl. Vůz byl podle všeho vystaven na autosalonu Chicago Auto Show a v roce 1973 se měl objevit na akci k otevření dealerství obytných vozů Ford. Další budoucnost konceptu je ale neznámá.

Ondřej Mára
Diskuze (2)

Doporučujeme

17. 2. 2023 17:09
Ford
Moc pěkná dodávka, která by se dle mého názoru hodila perfektně i do dnešní doby :-) V rodině mám dodávky hned dvě, jedna z nich je právě od zmíněné automobilky a ta druhá je Mercedes Sprinter. Vzhledem k tomu, jak často jezdíme na chalupu na Moravu a kolik s sebou vozíme věcí je to naprostá nutnost. Například do Fordu se perfektně vejdou 2 velké párty stany od https://www.tentino.cz/ a zahradní nábytek, to už máme vyzkoušeno.
8. 11. 2022 20:04
Ford novinky
Pekna dodavka ...
Inak Ford novinky naleznete na jednom miste: http://www.fordauto.sk/