Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford Transit Trail: Terénní obytňák s šestiválcem a pohonem všech kol

Filip Melich
Diskuze (4)

Pro nadšence života mimo civilizaci připravil Ford novinku v podobě obytného terénního Fordu Transit s pohonem všech kol. Na výběr je několik velikostí karoserie a vnitřek je přizpůsobitelný.

Americká divize Fordu zabývající se užitkovými vozy, Ford Pro, si všímá rostoucí popularity obytných vozů a nechce zůstat stranou. Zjistila si, že nejvíc přestaveb v Americe vzniká právě na základě jejích produktů, a proto se rozhodla přijít s vlastním počinem. Díky tomu vznikl Transit Trail, obytná dodávka s pohonem všech kol a šestiválcem pod kapotou.

Šéf Ford Pro, Ted Cannis, řekl: „Bez ohledu na úkol – ať už jde o doručování zásilek nebo užívání si života mimo civilizaci – se zákazníci mohou spolehnout na to, že jejich Transit splní svou práci. Naše desítky let zkušeností v odvětví obytných automobilů a poznatky z komunity ‚van-life‘ nám pomohly navrhnout vozidlo, které dobrodruhům usnadní start jejich další cesty.

Video se připravuje ...

Transit Trail bude dostupný v několika konfiguracích, přičemž v nejdelší podobě a s nejvyšší střechou nabídne nákladový, respektive obytný prostor o objemu 13.790 litrů. Všechny verze se zvýšenou střechou mají uvnitř umožnit vzpřímený postoj všem postavám do 195 centimetrů výšky. Nejdelší provedení pak nabízí využitelný prostor o délce přes 4,27 metru.

Na vybraných místech jsou umístěny plochy, do nichž je možno vrtat za účelem instalace různých poliček nebo skříněk, aby si zákazník přizpůsobil vnitřní prostor svým potřebám. Samozřejmostí jsou zatmavená skla a na přání bude k dostání i střešní větrák. Vepředu pak nechybí otočné sedadlo řidiče i spolujezdce nebo odkládací police nad jejich hlavami.

K dostání bude také balíček Upfitter, jehož součástí je upravená elektroinstalace vozidla, přídavný pojistkový panel, přepínače a příprava na zapojení celé řady příslušenství nebo doplňků. Na výlet mimo zpevněné silnice je náležitým způsobem upraven podvozek vozu. Světlá výška je zvýšena o 8,89 centimetrů a rozchod kol rozšířen o 6,96 centimetrů. Specifická černá slitinová kola dostala terénní pneumatiky Goodyear Wrangler Workhorse a lépe odhlučněné jsou podběhy kol.

Video se připravuje ...

Transit Trail vybaven pohonem všech kol Intelligent All-Wheel Drive s pěti volitelnými jízdními režimy: Normal, Eco, Mud/Ruts, Tow/Haul a Slippery. Pohon Transitu Trail zajistí 3,5litrový vidlicový šestiválec EcoBoost o výkonu 231 kW (314 k) a točivém momentu 542 Nm, který spolupracuje s desetistupňovou automatickou převodovkou.

Od běžných pracovních Transitů se zvnějšku Trail odlišuje černou čelní maskou, zatmavenými podklady předních světlometů, drsnějším předním nárazníkem, lapači nečistot za koly, černými lemy blatníků a nášlapnými prahy po stranách. Ve standardní výbavě vozu jsou například balíček úprav zvyšující maximální možnou hmotnost přívěsu na téměř 3 tuny, bezklíčkový přístup do vozu Intelligent Access se startováním tlačítkem, hlídání mrtvého úhlu, adaptivní tempomat nebo infotainment SYNC 4 s 12palcovou dotykovou obrazovkou, USB zdířkami a 12V i 110V zásuvkami.

Ford je zákazníkům schopen zprostředkovat kontakt se specialisty na přípravu a vybavení obytných vozů, pokud by se na to necítili sami. Zároveň budoucí majitele ujišťuje, že Transit Trail bude možné servisovat v běžných servisních centrech a v případě poruchy na hůře přístupném místě má pomoci mobilní servisní služba s flotilou 800 dodávek.

Transit Trailer se bude vyrábět v Kansas City v Missouri a v podobě pro modelový rok 2023 jeho ceny startují na částce 65.975 dolarů, což je v přepočtu 1,63 milionu korun, a to bez daně či případných dalších poplatků za dopravu, registraci či přípravu vozidla.

Filip Melich
Diskuze (4)

Doporučujeme

7. 11. 2022 19:00
Ford novinky
Ford novinky naleznete na jednom miste: http://www.fordauto.sk/
6. 11. 2022 17:50
Ford USA
Vidíme co Ford opravdu umí: velká auta a větší motory. Není divu, že to v evropě chtějí zabalit. Cena takového Transitu je vysoká, na druhou stranu funkční výbava a technika vypadá skvěle. Takto motorizovanou nemá ani Mercedes třídu V nebo Sprinter :yes:
Avatar - Barry Lyndon
6. 11. 2022 15:04
Re: Tvl
nj opět páreček v recyklovaných sandálech bez koupelny a přitom uhlíková stopa.... :D

(ale alespoň hipíci neexhibují v 30 let starém očazeném dieselu) :yes:
6. 11. 2022 14:16
Tvl
Ty fotky šťastného páru jsou k posrani