Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dodge Durango 2014: Osmikvalt pro faceliftované SUV

Michal Fokt
Diskuze (16)
Dodge představil docela důkladný facelift svého sportovněužitkového modelu Durango. Vylepšením prošel nejen vzhled, ale také použitá technika.

Dalo se očekávat, že designérský styl vydařeného kompaktního sedanu Dodge Dart, využívajícího techniku Alfy Romeo Giulietta, bude inspirovat i další modely značky a opravdu - na řadě je SUV Durango modelového roku 2014, jenž si při této příležitosti prošel docela důkladným faceliftem.

Podobnost s Dartem ovšem nehledejte vpředu, zde si Durango ponechalo svůj charakteristický styl, ale zaktualizovalo jej pomocí nového nárazníku a modernější optiky předních světlometů, v níž nechybí denní diody. Významnou transformací prošla záď vozu, která má nejen nový nárazník a střešní spoiler, ale především úplně nové zadní svítilny, taktéž s LED optikou. Bonusem je pak nový design kol ve velikostech od 18 do 20 palců.

V kabině byl přepracován středový panel, na němž se objevila dotyková obrazovka, nový design má i volant a na středovém tunelu se namísto klasického voliče objevil kruhový, jako mají Jaguary, jen je zde napevno a nevyjíždí vzhůru. A ten signalizuje asi nejvýznamnější oblast modernizace - novou osmistupňovou automatickou převodovku, která měla způsobit zlepšení ekonomiky provozu o vítaných 9 %. Kabinu lze mít v devíti různých kombinacích čalounění a kůže a v opěrkách hlav předních sedadel mohou být zabudovány obrazovky Blu-Ray/DVD přehrávače. Určitě potěší, že auto samo při havárii zavolá na tísňovou linku 911.

Motory Pentastar V6 s 216 a 220 kW a Hemi 5,7 V8 s výkonem 269 kilowattů zůstaly beze změny, tedy pomineme-li zmíněnou nižší spotřebu. Zda má osmikvalt vliv i na dynamiku nebylo řečeno, takže se na klasickém parametru 0-60 mph, s nímž se ovšem automobilky v Americe u podobných aut příliš nechlubí, patrně neprojeví.

Michal Fokt
Diskuze (16)
Avatar - Pekelná Micinka
30. 3. 2013 17:46
Re: Fotky
Jasný, já ti rozumím. Mě Tahoe v porovnáním třeba s tímto Durangem přijde už "out", což je pochopitelné, když má svůj věk, ale i přes to mi přijde, že vypadá až příliš jednoduše, což v kombinaci s asi výrobně co nejméně náročným dělením panelů působí levně, takže jako evropanovi mi to připomíná třeba řešení u některých levných modelů low-cost značek. Ale uznávám, že to je deformovaný pohled z té části Evropy, kde je možná i zakořeněno (mylně), že ameriky musí být něčím "spešl". A pokud je to levný model, tak je jasné, že člověk nemůže dostat to samé co u Lincolnu nebo Caddyho. Ovšem, jak jsem psal, Durango i Explorer se mi líbí daleko víc. Ten Ford tak trochu svým stylem (asi hlavně mřížkou) vyvolává dojem, jako kdyby LR/RR byl stále koncernovým kolegou, čehož výsledek se mi líbí. Btw. co říkáš na facelift Camara?

Prostě tohle jsou USA [odkaz]

Tak Tahoe začíná na 40k a Durango o kterém tvrdí, že je také třířadé [odkaz] už na 30k. Tak nevím, možná je to na úkor zavazadelníku, nevím jak je to v Tahoe, ale někde bude nějaký háček, proč je Dodge o 10k v základu levnější. To totiž znamená, že vrcholná výbava Citadel vychází skoro stejně jako Tahoe v základu. Snad jedině, jestli není Tahoe větší.
Avatar - Lonestarstate
30. 3. 2013 15:18
Re: Fotky
Teď si nejsem jistý, o čem mluvíš. Máš na mysli to, že svislá hrana dveří tvoří naprosto rovnou čáru? Pokud ano, tak to je jeden z těch detailů, které asi umocňují jakousi jednoduchost v dobrém slova smyslu. Nemusí být všechno zakroucené a načančané. I když každému se líbí něco jiného.

V tomhle je asi i dost velké nepochopení amerického trhu a jeho označování za "nenáročný". On je přitom vysoce náročný, ale v úplně jiných ohledech než EU. V USA je nemyslitelné prodávat auta s manuální převodovkou, manuálním stahováním okýnek, bez klimatizace, s titěrným místem uvnitř, kam se člověk musí pracně vměstnávat a vzadu není vůbec žádné místo na nohy, motorem o velikost PET láhve, který nevydrží několik set tisíc km, tristní spolehlivostí - tak vypadá běžný vozový park v EU.
Avatar - Pekelná Micinka
30. 3. 2013 11:19
Re: Zajímavé..
:yes:
Avatar - Pekelná Micinka
30. 3. 2013 11:19
Re: Fotky
Tahoe už je dost starý "koncept", zejména to dělení dveří vypadá dost lacině a připoíná mi řešení třeba u Dacie. Ani lepší barva to nezakryje, z tohoto úhlu to ještě jde, ale z boku nic moc. [odkaz] Explorer se mi líbí.
Avatar - Pekelná Micinka
30. 3. 2013 11:17
Re: Fotky
Chromové?? Prohlídni si ty fotky důkladně... ;-)