Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dongfeng Motor Corp. plánuje převzetí 30% podíl v PSA Peugeot-Citroën

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (23)
Společnost Dongfeng Motor Corp. se má stát záchranou pro koncern PSA Peugeot-Citroën a odkoupit téměř třetinový podíl ve francouzské firmě.

Čínský výrobce automobilů Dongfeng Motor Corp. chce podle informací listu China Business News získat až 30% podíl ve francouzském koncernu PSA Peugeot-Citroën. Investovat hodlá 10 miliard čínských juanů (zhruba 163 milionů amerických dolarů).

Francouzská společnost tuto zprávu podle Automotive News Europe odmítla komentovat a její zástupci uvedli, že zkoumá nové průmyslové a komerční projekty s různými partnery včetně finančních důsledků, které je mohou doprovázet.

S Dongfeng Motor Corp. spolupracuje PSA Peugeot-Citroën od roku 1992 a oba partneři mají 50% podíl v čínském podniku, jehož součástí jsou v současnosti tři montážní závody v Číně.

Podle neoficiálních zdrojů je možné, že se toto partnerství bude rozšiřovat směrem do Evropy. Investice od čínské společnosti by pomohla francouzskému koncernu v jeho nepříliš uspokojivé situaci, do níž se dostal během krize na evropských trzích.

Již v září uvedl Philippe Varin, generální ředitel PSA Peugeot-Citroën, že zkoumá všechny možnosti, jak prohloubit průmyslovou spolupráci s Dongfeng Motor Corp.

Převzetí 30% podílu společností Dongfeng Motor Corp. v PSA Peugeot-Citroën může zabránit řada faktorů od dohody s odbory o zmrazení platů a snížení přesčasů přes francouzskou legislativu až po skutečnost, že by rodina Peugeotů, která v současnosti vlastní 25,5 % akcií koncernu ztratila kontrolu nad francouzskou společností.

Proti prodeji 30 % akcií může zakročit i koncern General Motors, který je se 7% podílem druhým největším akcionářem po rodině Peugeotů, i když tento krok není příliš pravděpodobný, protože severoamerická společnost má stále dost starostí se svými evropskými značkami Opel a Vauxhall.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (23)
Avatar - del42sa
12. 10. 2013 10:50
Re: Francouzské Švej-žužu
Ve finále to dopadne asi tak, že Francouzský stát spolu s nějakým čínským partnerem (Donfeng)nalijou do PSA peníze (nejspíš každý minimálně 1,5 miliardy Euro) a to formou navýšení kapitálu společnosti.Vzniknou nové akcie, takže rodina Peugeotů přijde o svou majoritu ve společnosti (což bude spíše ku prospěchu věci). Část akcií bude kontrolovaných státem (ale nebudou mít většinu, čili stát si akcie ponechá jen po dobu nutnou k ozdravení automobilky, podobně jako to udělala americká vláda u Chrysleru) GM už svůj podíl navyšovat nebude, ale vzhledem k vydání nových akcií jeho podíl také klesne pod původních 7%.

[odkaz]
Avatar - matii
11. 10. 2013 16:28
Re: Kdo je nucen používat auta PSA, pro ně je
to bylo kankunenovi :-) :-)
Avatar - KANKUNEN
11. 10. 2013 12:16
Re: Kdo je nucen používat auta PSA, pro ně je
Já vím, že máš 508ku, ta je ve verzi GT bez chyb a nově i se silnějším dvoulitrem.
11. 10. 2013 11:54
Re: Kdo je nucen používat auta PSA, pro ně je
?
11. 10. 2013 10:42
Re: lidi asi jsem fakt paranoidní.. ale vám to fakt nevadí?!
Mazej zpátky na novinky.cz, tam za "Pryč s Bruselem" budeš hvězda.