Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

E.ON otevřel v Brně první dobíjecí stanici pro elektromobily, elektřina je zdarma

Aleš Dragoun
Diskuze (11)
Majitelé elektromobilů, alespoň na jihu Moravy, se dočkali Energetická společnost E.ON uvedla do provozu svou první dobíjecí stanici v České republice.

Ta funguje od 16. května 2010 v prostorách krytého parkoviště nákupního centra Galerie Vaňkovka v Brně. Dobíjení je pro návštěvníky zdarma, spotřebu elektrické energie hradí ze svých nákladů právě společnost, v jejímž objektu je stanice umístěna.

Česká pobočka německého koncernu E.ON měla výstavbu stanice v plánu již nějaký čas a brněnská nákupní galerie o ni projevila zájem, který původně vzešel z řad jejích zákazníků. Jedná se o první zařízení svého druhu u nás, které nainstaloval dodavatel elektřiny a také první, které je umístěno v nákupním centru.

Stanice pro elektromobily umožňuje dobíjet současně dvě vozidla připojená do zásuvky 230 V/16 A, nebo jedno vozidlo připojené do silnějšího zdroje 400 V/32 A. Dobíjecí stojan nainstalovala a připojila divize E.ON Servisní, jeho dodávku měly v režii firmy Molaris a ZPA Smart Energy.

Na projektu spolupracovalo také Vysoké učení technické v Brně. Jaromír Marušinec, ředitel výpočetního centra Fakulty informačních technologií a zároveň zakladatel Asociace elektromobilového průmyslu k tomu mimo jiné uvedl: Věřím, že další dobíjecí stanice na sebe nenechají dlouho čekat a postupně bude podpora rozvoje elektromobility i od dalších subjektů, ať již firem nebo státních orgánů, narůstat.

Aleš Dragoun
Diskuze (11)
Avatar - Ronault.
31. 5. 2010 15:31
Re: Avantime, kupuj elektromobil!
Až na to, že ve Vaňovce se platí parkoviště, teda jen první hodina je zdarma a jestli to Avantime za hodinku dobije, to nevím. >:-[] >:D Spíše by mě zajímalo, jestli bych tam mohl dojet se svým autem a dobít si tam klasickou baterku >:D
30. 5. 2010 19:12
Re: Avantime, kupuj elektromobil!
Už som kúpil naftový, holt pokrok niekedy nie je dosť rýchly... ;-)
Avatar - pumpkin
30. 5. 2010 19:01
Re: Avantime, kupuj elektromobil!
Presne, ešte ti ostáva 669 dní do možnosti zakúpenia elektrického Renaultu. Takže najvyšší čas začať šetriť a tiež dúfať že E.ON dovtedy nezruší tú stanicu ;-)
30. 5. 2010 17:18
Avantime, kupuj elektromobil!
Zakrátko bude vodičák, a "šťavu" budeš mať ako bonus zdarma... >:D
Avatar - kolmar
30. 5. 2010 17:17
Re: Kravina.
Ty chytraku kto si kupi elektromobil ked ho nema kde nabyt? Niekto to musi zacat ne? Alebo ty si si nerobil vodicak lebo si nemal auto a zaroven nekupoval auto lebo si nemal vodicak?