Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

E-Raw je elektrická designová divočina na dvou kolech

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Essence Motorcycles je jednou z řady mladých společností zaměřených na vývoj o výrobu motocyklů s pohonem elektromotorem. Výjimečnost jejím modelům zajišťuje netradiční design a jízdní výkony rovněž nepatří k nejhorším.

Essence Motorcycles se sídlem ve francouzském Lyonu se řadí mezi společnosti, které se v oblasti elektrické mobility nezaměřují na její masové rozšíření, ale sází na exkluzivitu. Tu má v první řadě zajistit vzhledem jejích motocyklů E-Raw.

Francouzské stroje skutečně sází na neotřelá designová řešení, která ovšem kombinují s osvědčenými komponenty. Pozornost k motocyklům E-Raw tedy přitahuje především řešení sedla. To je u trojice prvních vyrobených exemplářů vyrobeno z ručně lepených a ohýbaných vrstev dřevěné dýhy, zatímco u čtvrtého stroje vsadili jeho tvůrci na kov.

Základem všech motocyklů E-Raw je trubkový rám, který doplňují komponenty podvozku osvědčených značek. Dodavatelem předních vidlic i tlumičů zadního odpružení je Öhlins, jehož produkty patří k těm nejlepším. Brzdové systémy pak pocházejí z produkce značek Nissin a Behringer.

V případě pohonného ústrojí nabízí Essence Motorcycles dvě varianty. První využívá elektromotor o výkonu 80 kW a točivém momentu 210 N.m, jemuž mohou potřebnou energii poskytovat baterie s kapacitou 12 až 18 kWh. Druhá je osazena elektromotorem o výkonu 150 kW a točivém momentu 400 N.m v kombinaci s bateriemi s kapacitou 15 až 20 kWh.

Essence Motorcycles pro první provedení s celkovou hmotnosti 167 kg uvádí akceleraci z 0 na 100 km/h za 3,4 s a pro druhé s hmotností 194 kg pak 2,8 s.

Maximální rychlost se u obou verzí pohybuje kolem 200 km/h a dojezd na jedno nabití v závislosti na použité baterii a jízdních podmínkách od 150 do 220 km. Hmotnost pak může být u obou až o 7 kg nižší při použití krytů baterií a několika dalších části z uhlíkových vláken.

E-Raw nabízí společnost Essence Motorcycles za ceny od 29.000 eur (zhruba 750.000 Kč). Samozřejmostí jsou široké možnosti individualizace a i díky tomu prakticky každý exemplář originálem.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Doporučujeme