Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Elektrické SUV Škoda prozrazuje jméno. Je ze všech nejzvláštnější

Stanislav Kolman
Diskuze (60)

První samostatný elektromobil Škoda se představí koncem roku a značka nás na něj pomalu začíná připravovat. Jako první zveřejnila jméno.

Již od představení konceptu Vision E je jasné, že rodinu mladoboleslavských SUV Kodiaq, Karoq a Kamiq co nevidět doplní elektrický sourozenec. Jeho premiéra je sice v plánu až závěrem letošního roku, už teď se nás ale Škodovka snaží zaujmout prvními oficiálními informacemi. Jednou z nich je prozrazení názvu – elektrické SUV Škoda se bude jmenovat Enyaq!

A nebyla by to Škodovka, kdyby s představením nového názvu nevysvětlila, jak k němu vlastně přišla. Jméno je prý odvozeno od irského slova „enya“ a znamená „zdroj života“. Samotné slůvko pochází z původního irského slova „Eithne“ a lze jej volně přeložit jako esence, duch, princip. Zdroj života má symbolizovat vstup značky do nové éry elektromobility. Navíc automobilka říká, že je autentické, živé, má charakter a snadno se vyslovuje. Prý se skvěle hodí k začátku nové etapy ve 125leté historii společnosti.

Mladoboleslavští dále říkají, že písmeno E na začátku symbolizuje elektromobilitu, zatímco Q na konci po vzoru ostatních poukazuje na přednosti kategorie SUV. Lze tedy předpokládat, že i další elektrické SUV a crossovery z fabriky Škody ponesou označení s E na začátku a Q na konci.

Jak už nějaký čas víme, elektrické SUV Škoda bude prvním sériovým vozem značky, který dostane modulární elektrifikovanou platformu MEB koncernu Volkswagen. Minimálně další desítku elektrifikovaných vozů chce společnost uvést na trh do roku 2022. Škodovka očekává, že do roku 2025 budou čistě elektrické modely a plug-in hybridy představovat asi 25 % všech prodejů. Do roku 2021 pak automobilka hodlá investovat do vývoje elektrifikovaných modelů a do rozšiřování uceleného a vzájemně propojeného ekosystému pro moderní a ekologická řešení mobility dvě miliardy eur.

Elektrické SUV mělo být původně vůbec prvním sériově vyráběným elektromobilem v historii Škodovky. Tento titul ale Enyaqu minulý rok vyfouklo bateriové Citigo, které sdílí základ s elektrickým Upem a dnes už jej můžete objednat, stejně jako plug-in hybridní Superb. Všechny elektrifikované Škodovky snadno poznáte díky označení iV.

Líbí se vám název Škoda Enyaq?
  • Ano
    32,2%
  • Ne
    67,8%
Děkujeme za váš hlas.
Celkem hlasovalo 7799 čtenářů.

Stanislav Kolman
Diskuze (60)

Doporučujeme

Avatar - Zetti
14. 2. 2020 14:47
13. 2. 2020 20:51
Re: Re: Interier
..tak vy už tady nebudete..
Avatar - _beta
13. 2. 2020 18:07
Re: tvl
Všetky novodobé embéčka okrem Citigo sú jazvečíq.
13. 2. 2020 17:55
Re: vzhled
Vždyť too samé je kona/ kamzík. Tam se také Škoda pokouší neúspěšně tupě kopírovat.
Avatar - _beta
13. 2. 2020 16:39
Re: vzhled
Takže nie som jediný, čo na obrázku vidí kópiu i30 fastback.