Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Elektrický crossover BMW iX1 poodhaluje design i dojezd

Ondřej Mára
Diskuze (4)

Kompaktní elektrický crossover bude uveden na trh krátce po nové generaci BMW X1.

Automobilka BMW letos plánuje hned dvě premiéry čistě elektrických modelů. Jedním bude elektrická verze vrcholné sedmičkové řady, tedy limuzína i7. Druhou novinkou by se pak měla stát čistě elektrická verze kompaktního crossoveru X1, která ponese klasické označení BMW iX1.

Různé špionážní fotografie vývojových prototypů elektromobilu iX1 se přitom na sítích objevují již téměř rok, teprve nyní však automobilka zveřejnila svou vlastní designovou skicu, ke které navíc přidala i pár zajímavostí.

Po stránce designu je patrné, že se elektrické BMW iX1 inspiruje větším BMW iX3. Můžeme tedy očekávat uzavřenou masku chladiče, ostře řezané rysy a modře lakované doplňky. Nápadně podobné jsou také čelní světlomety s výrazným světelným podpisem BMW.

Kompaktní karoserie by měla podle automobilky nabídnout bohatý vnitřní prostor, zatímco technika vozu by měla nadchnout dynamickými výkony a dlouhým dojezdem. Současné odhady přitom hovoří o dojezdu cca 413 až 438 km (dle WLTP). Sluší se však zdůraznit, že jde zatím pouze o odhady odvozené z vývoje.

Na trhu by se mělo nové BMW iX1 objevit krátce pro premiéře nové generace klasického crossoveru BMW X1, který bude navíc dostupný také v plug-in hybridní verzi. Údajně se však dočkáme také sportovnější verze X1 M35i, kterou měly během testů na veřejných silnicích prozradit čtyři koncovky výfuku.

Konkrétní datum premiéry nového BMW X1, případně čistě elektrické verze iX1, zatím neznáme. Konvenční BMW X1 by se však na trzích mělo začít objevovat v druhé polovině roku 2022.

Ondřej Mára
Diskuze (4)

Doporučujeme

Avatar - pradeda777
21. 3. 2022 11:32
A co....
....meziplyny? Také budou.....ale jen řidičovi ze zádele.... :D :D :D
21. 3. 2022 11:13
Dojezd
Odhadovaný dojezd asi ukazuje na použití "standardní" baterie 80 kWh.
21. 3. 2022 11:04
Ledvinky
Alespon ze uz nejsou tak vertikalni...
I kdyz porad nesmyslne velke.
Mym idealem byly ty z i8...
https://www.auto.cz/…-ma-co-postradal?…

Na Teslu mit BMW papirove asi nikdy nebude (rozhodne ne za stejnou cenu).
Ale (jak zminoval nekdo ve zdejsich diskuzich?) pro stavajici zakazniky BMW to bude dostatecne premiove. :yes: Zdravim Dinara.
Fandim elektrickym BMW.