Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST BMW iX3 – Elektrické SUV konečně s ledvinkami. Vyplatilo se počkat?

Stanislav Kolman
Diskuze (49)

Benzinové, naftové a plug-in hybridní BMW X3 doplňuje nejnovější, čistě elektrické provedení iX3. Zjišťovali jsme, jaké přednosti tasí na zavedenou konkurenci.

Design, interiér


Mnichovská automobilka se do elektrifikace modelového portfolia pustila podstatně dříve než přímá prémiová konkurence. Elektrický hatchback BMW i3 se coby koncept představil v roce 2011 a o dva roky později už zamířil k prvním zákazníkům. A plug-in hybridní sporťák s označením i8 začal brázdit silnice v nejrůznějších koutech světa jen o rok později.

Kdo čekal, že podobnou ofenzivu předvede BMW i v kategorii elektrických SUV a crossoverů, ten se hodně pletl. Zatímco mnichovští spoléhali hlavně na své plug-in hybridy, Audi uvedlo na trh elektromobil e-tron, Mercedes zase model EQC. První obdobný přírůstek BMW tak přichází až společně s mainstreamovými soupeři v podobě Volkswagenu ID.4, Fordu Mustang Mach-E či Škody Enyaq. Může se zdát, že bavorská značka s příjezdem bateriového SUV možná trochu zaspala. Jenže zatímco ostatní zmíněné produkty hrají v nabídce automobilky důležitou roli, v případě BMW iX3 jde vlastně „jen“ o jednu z dalších variant dobře známé „ix-trojky“.

Zelená modrá

Příbuznost BMW iX3 a konvenční X3 prozrazuje třeba shodný rozvor 2864 milimetrů. Srovnáme-li elektromobil s přímou konkurencí, má při délce 4734 mm podstatně blíže k Mercedesu EQC (4761 mm) než Audi e-tron (4901 mm). Ostatně i po vzhledové stránce se od X3 se spalovacím motorem výrazně neliší. Všimnout si můžete jinak tvarovaných nárazníků či zaslepených ledvinek. A chybět samozřejmě nemohou ani aerodynamická kola snižující odpor. Standardně jsou devatenáctipalcová, s balíčkem Impressive dostanete dvacítky.

Celý paket sice přijde na nemalých 134.134 Kč, ale seznam výbavových položek má vskutku pestrý. Kromě většího obutí dostanete třeba adaptivní LED světlomety, sportovní sedadla vpředu, head-up displej, audiosystém Harman Kardon se šestnácti reproduktory, parkovacího asistenta Plus či akustickou izolaci předních a bočních oken. Nejsou to položky, bez kterých by se úplně nedalo žít, ale pobyt na palubě vozu rozhodně zpříjemňují. Když si ale přičtete elektricky ovládané tažné zařízení (+29.796 Kč), adaptivní M podvozek (+13.286 Kč) a pár dalších drobností, nedivte se, že se základní cena 1.765.400 Kč jako lusknutím prstu přehoupne přes dva miliony.

BMW iX3 BMW iX3

Za danou sumu však dostáváte kvalitu, na kterou jsme od BMW zvyklí. Zvenčí už se auto nepotřebuje diametrálně odlišovat jako v případě i3, příbuznost s „íčkovou“ rodinou vlastně nejvíc prozrazují modré akcenty na karoserii, třeba kolem emblému automobilky vpředu a vzadu. Ano, „zelené“ vozy zdobí u BMW modrou barvou. Není to však nic výjimečného, něco podobného dělali designéři už před lety u svých plug-in hybridů, kde se modré proužky objevovaly třeba i na lamelách ledvinek.

Jako doma

Příliš čím překvapit vás nemá ani kabina, což chápejte v nejlepším slova smyslu. Ergonomie je příkladná, materiály v obou řadách precizní a zachováno zůstalo i tradiční ovládání pro nastavování teploty. Zbytek interiéru však pokračuje v moderním duchu. Prostřední obrazovku (ovládanou dotykem či otočným ovladačem na středové konzole) doplňují ještě digitální budíky známé z jiných bavoráků a už zmiňovaný head-up displej, promítající nejdůležitější údaje o jízdě rovnou na čelní sklo.

Prostoru v obou řadách je tak akorát. Přední sportovní sedačky jsou celkově tužší, ale moc hezky obepínají tělo a podrží při svižnějších průjezdech. A s výškou 178 cm si nemohu stěžovat ani „sám za sebou“ ve druhé řadě. Rezerva několik centimetrů mi zůstává před koleny i nad hlavou, tady si na vlasy škrtající o stropnici stěžuje až kolega s výškou přes 190 cm.

BMW iX3 potěší i zavazadlovým prostorem. Ten má objem 510 litrů, sklopením zadní lavice (v poměru 40:20:40) však získáte až 1560 l. Už standard je slušný, navíc má pod podlahou ještě prostor pro nabíjecí kabeláž či jiné drobnosti. To je jedině dobře, protože další kufr pod přední kapotou byste v případě tohoto elektromobilu hledali marně. Škoda, protože po otevření kapoty a odstranění robustního plastového krytu elektroniky zjistíte, že prostor alespoň na nějakou schránku by se tu určitě našel.

BMW iX3 BMW iX3

Motor, jízdní vlastnosti


Střední cesta

Zatímco výběrem příplatkových položek můžete v konfigurátoru strávit hodiny, volba ideální techniky vás příliš nezdrží. V zásadě je totiž k dispozici jediná. BMW iX3 se nabízí pouze s jedním synchronním elektromotorem s elektromagnetickým buzením o výkonu 210 kW (286 k) a točivém momentu 400 newtonmetrů. Stovku zvládne za 6,8 sekundy a pokračovat může na maximální rychlost 180 km/h. Co do výkonu je to ve srovnání s konkurencí taková střední cesta, potenciálního kupce tak může zamrzet snad jen absence pohonu 4x4 se dvěma elektromotory. Tento model mnichovští nabízí pouze coby zadokolku.

Komponenty pohonného ústrojí pocházejí z vývoje BMW a jde o jejich nejnovější generaci, což platí i pro lithium-iontové akumulátory. Vysokonapěťová baterie je složena ze 188 individuálně regulovatelných prizmatických článků, přičemž každý z nich je uzavřen v hliníkovém obalu. Články jsou seskupeny do deseti modulů a umístěny co nejníže v podlaze. Samotná baterka váží 518 kilogramů a má využitelnou kapacitu 74 kWh, což by dle metodiky WLTP mělo vystačit na dojezd 460 kilometrů.

Vůz je vybaven tepelným čerpadlem s vysokou účinností, podle výrobce spotřebuje o 40 až 80 % méně energie než běžné elektrické topení. To je jeden z mnoha faktorů, který přispívá ke vcelku sympatické spotřebě. S trochou předvídání a lehkou nohou se dá s iX3 v letních teplotách jezdit za 16 až 18 kWh. Pokud na ekonomiku provozu nehledíte, budete se pohybovat kolem 20 kWh, až dálniční provoz si řekne o 23 až 25 kWh. Budeme-li počítat s průměrem mezi 18 a 20 kWh, kde jsem se během týdenního soužití pohyboval nejčastěji, měla by vám „šťáva“ při plním dobití vystačit na 370 až 410 kilometrů.

BMW iX3 BMW iX3

Apetit vozu je tedy jen nepatrně vyšší ve srovnání s nedávno testovaným Volkswagenem ID.4, který má v útrobách rovněž jeden elektromotor vzadu, avšak výkon „jen“ 150 kW. Oproti 125kW nabíjení „čtyřky“ umí BMW iX3 ještě o 25 kW více. A to nejen na papíře, ale i v reálném světě, jak jsme se přesvědčili u 150kW hyperchargeru společnosti PRE v Holešovicích. S rostoucím dobitím akumulátoru nabíjecí výkon samozřejmě klesá, při 50 % už jsme na nějakých 70 kW, poslední procenta lezou logicky nejpomaleji. Alternativu představuje „pomalé“ dobíjení o výkonu až 11 kW se třemi fázemi, v takovém případě to do plna trvá asi 7,5 hodiny.

Umí i pobavit

BMW vybavilo svůj první elektromobil z rodiny X umělým zvukem z reproduktorů, jenž má obzvlášť ve sportovním režimu evokovat projev spalovacího motoru. Pokud se taková funkce někomu líbí, ať ji klidně používá, mně se zase nejvíce líbilo, že šla ve všech jízdních režimech zcela deaktivovat. Právě ticho a klid na palubě považuji u elektromobilů za jednu z největších předností a nevidím důvod, proč se o ni dobrovolně okrádat.

Další zajímavou funkcí je adaptivní rekuperace. Ta čte data z navigačního systému a senzorů asistenčních systémů a intenzitu rekuperace přizpůsobuje aktuálním jízdním podmínkám. Když třeba rozpozná úsek s omezenou rychlostí, začne zpomalovat intenzivněji, abyste co nejvíce energie získali zpět. A když před sebou „vidí“ prázdnou otevřenou silnici, snaží se po sundání nohy z plynu maximálně plachtit. Musíte však počítat s tím, že po uvolnění plynového pedálu může auto ve dvou totožných situacích na stejném místě zareagovat různě. Spíše mi tedy vyhovoval režim B a ovládání jedním pedálem, kde si rekuperaci dávkuji sám intenzitou sešlápnutí plynu. A komu by se nelíbilo ani to, jezdí na klasické „déčko“, které nezpomaluje takřka vůbec.

BMW iX3 BMW iX3

A samotná jízda? BMW iX3 sice nemá výkon srovnatelný s e-tronem či EQC a nemůže se spolehnout ani na pohon všech kol… zase tím ale ušetřilo nezanedbatelnou dávku kilogramů, takže je v přímce pořád dostatečně svižné. A to jak z místa, tak při potřebě dynamického zrychlení třeba při připojení se do rychlejšího pruhu. Aktivace sportovního režimu pak reakce na sešlápnutí akcelerátoru ještě přiostří, ve všech případech jsou ale po vzoru dalších elektrovozů bleskurychlé.

Elektrická X3 má standardně víceprvkovou zadní nápravu a adaptivní podvozek s elektronicky řízenými tlumiči. Jak už jsme si pověděli v předchozí kapitole, náš exemplář je vybaven adaptivním M podvozkem. Nečekejte ale jinou techniku jako je tomu u ostatních BMW. Tady je řeč jen a pouze o jiném softwarovém naladění, neboť upgradovat na „emkový“ podvozek lze prostřednictvím bezdrátové aktualizace vozu. Inu, nová doba…

Spotřeba-město/mimo/kombi (kWh/100 km): -/-/18,5-19,5
Využitelná kapacita akumulátoru (kWh) 74
Maximální nabíjení stejnosměrným proudem DC (kW) 150
Palubní nabíječka na střídavý proud AC (kW) 11

Pravdou je, že tužší nastavení tlumičů v kombinaci s obouvanými dvacítkami a režimem Sport je na rozbité české okresky možná až moc. Přepnutí do Comfortu situaci zlepší, jízda je komfortnější, podvozek je ale pořád spíše tužší a na sérii nerovností se občas ozve i tlumená tupá rána. Jenže na strasti z našich rozbitých silniček okamžitě zapomenete, jakmile se před vámi objeví kousek hladkého asfaltu. Tady je iX3 v utažených pasážích maximálně jistá a přesná, vodíte si ji ze strany na stranu bez výrazných náklonů karoserie a vůbec nemáte pocit, že by se musela vypořádávat s nějakou nadváhou. Osobně bych tedy volil o palec menší kola, čímž by auto mohlo být pohodlnější i na městských kostkách, celkově by se ale řidiči naladění mohlo líbit.

A kdo si troufne, může 286 koníků posílat na zadní kola s omezeným stabilizačním systémem, čímž iX3 vcelku snadno přesvědčí k rozvrtění zadečku. Vyzdvihovat něco takového u zadokolky s okamžitým nášupem točivého momentu? To je snad zbytečné, řeknete si… ale připomeňme, že třeba ID.4 deaktivaci stabilizace nedovolovala a navzdory koncepci pak na silnici působila dost „vykuchaně“. To však není případ BMW, kterému se i do elektrického SUV povedlo vtisknout alespoň část jeho jízdního DNA.

Závěr


Závěr

BMW iX3 startuje na částce 1.765.400 Kč. Ve srovnání s nejbližší konkurencí v podobě Mercedesu EQC je tedy o 122.200 Kč levnější, což může na první pohled vypadat lákavě. Ale nezapomeňme, že EQC disponuje standardně pohonem všech kol a dva elektromotory v útrobách dodávají výkon 300 kW (408 k)! A když dnes byla tolikrát řeč o ID.4, ještě připomeňme, že ceník tohoto elektroauta ve verzi s výkonem 150 kW startuje na necelých 1,2 milionech. Když se ale tady při zaškrtávání výbavových prvků rozšoupnete, můžete se klidně dostat daleko přes milion a půl. A to je pořád řeč o neprémii, která má vnitřními materiály a zpracováním do standardů BMW dost daleko.

Jestli je iX3 drahé hodně, nebo tak akorát, vlastně hodně záleží na úhlu pohledu. Pravdou ale je, že za daný peníz dostanete solidně vybavené, prostorné a hezky zpracované auto, které netrpí neduhem většiny elektromobilů v podobě přesunů z bodu A do bodu B bez špetky emocí. Rozhodně nechci jízdní výkony iX3 srovnávat s těmi nejlepšími sportovními kousky od BMW, alespoň ždibec z nich se však tvůrcům tomuto vozu povedlo vtisknout. V případě elektrického SUV to považujme za dvojnásobný úspěch, takže ano, počkat se vyplatilo.

Nejlevnější verze modelu 1.765.400 Kč (iX3/210 kW)
Základ s testovaným motorem 1.765.400 Kč (iX3/210 kW)
Testovaný vůz bez příplatků 1.765.400 Kč (iX3/210 kW)
Testovaný vůz s výbavou 2.026.086 Kč (iX3/210 kW)

Plusy

  • Hezký interiér
  • Slušná prostornost
  • Jízdní vlastnosti
  • Rychlé nabíjení

Minusy

  • Komfort na rozbitých cestách
  • Absence čtyřkolky a silnějších verzí
Zobrazit celý článek
Stanislav Kolman
Diskuze (49)

Doporučujeme

BMW iX3
Cena základní sestavy 1 765 400 Kč
Výbava základní sestavy 19“ aerodynamická kola z lehké slitiny, třízónová automatická klimatizace, adaptivní podvozek, parkovací asistent, LED světlomety s rozšířenými funkcemi, 10,25“ obrazovka multimediálního systému s navigací, 12,3“ digitální přístrojový štít, sportovní kožený volant, elektrické ovládání víka zavazadlového prostoru atd. Kč
Cena testované sestavy 2 026 086 Kč
Výbava testované sestavy Paket Impressive (134.134 Kč; 20“ aerodynamická kola z lehké slitiny, akustická izolace předních a bočních oken, komfortní přístupový systém, sportovní sedadla řidiče a spolujezdce, adaptivní LED světlomety, parkovací asistent Plus, head-up displej, audiosystém Harman Kardon se 16 reproduktory atd.), elektricky ovládané tažné zařízení (+29.796 Kč), adaptivní M podvozek (+13.286 Kč) atd. Kč
Motor
Typ motoru: elektrický
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 210 / 0
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 400 / 0
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 180
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 6.8
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 510 / 1560
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 2260 / 465
Rozměr pneu: 245/45 R20
BMW iX3
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4734
b) šířka (mm): 1891
c) výška (mm): 1668
d) rozvor (mm): 2864
e) rozchod vpředu (mm): 1620
f) rozchod vzadu (mm): 1636
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 920 / 1150
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 620 / 870
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 1020
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 980
k) šířka vpředu (mm): 1550
l) šířka vzadu (mm): 1530
délka sedáku vpředu (mm): 520
délka sedáku vzadu (mm): 500
výška opěradla vpředu (mm): 640
výška opěradla vzadu (mm): 670
místo vzadu pod předním sedadlem: Ano
7. 7. 2021 18:51
Re: Motory
No u spalovacích motorů redaktoři řeší jestli to má vrstvený vstřik, proměnlivý zdvih ventilů, vypínání válců atd...
to jsou kolikrát vlastnosti které mají vliv menší než třeba to indukční buzení vs kluzný kontakt..
7. 7. 2021 07:15
Re: Motory
Načo je dobré ísť do takého detailu?
4. 7. 2021 23:01
Motory
Drahá redakce.
poprosil bych aby jste se už konečně trošku více začali zajímat o to jaké jsou rozdíly mezi elektromotory.
Tak jako spalovací se dělí na několik skupin a následně podskupin.
Je strašně fajn, že už začínáte rozlišovat synchronní a asynchronní, ještě lepší je, že už jste si všimli toho že můžou mít permanentní magnet nebo buzené vynutí.
ale: tak jako nenapíšete "řadový šestiválec s válci do V" ,tak motor s "elektromagnetickým buzením", evokuje řešení od MAHLE které, ale těžko bude dosahovat parametrů BMW HEAT Gen5

https://www.mahle.com/…ric-motor--82368

pro porovnání jak to je u BMW:
https://www.bimmerarchive.org/…-power-unit.html

Jeden má bezkontaktní buzení a rotoru a druhý využívá kluzný kontakt.
Vzhledem k tomu, že se dá očekávat, že to budou v budoucnu nejčastější řešení tak by bylo asi dobré to rozlišovat(asi jako přímý a nepřímý vstřik u benziňáku)
2. 7. 2021 19:37
Re: Kolmanove EV vedomosti :D
Tobě pěkný víkend a díky za přechod na pro oba důstojnější debatu. :yes: :-)
Avatar - .StenLi.
2. 7. 2021 19:09
Re: Kolmanove EV vedomosti :D
No ak sa uz podpises "Standa" tak si s tykanim zacal ty :) Nebudem predsa pisat pan Standa. Celkovo sa v internetovych diskusiach tyka by default, co je prebrate z anglictiny.
Som rad ze si uznal tu opravu a ja uznavam ze pisat v texte dookola kWh/100km by bolo zbytocne, zislo by sa aspon na zaciatku odseku napisat to raz nech je jasno.

Tych popletenych elementarnych jednotiek vykonu, kapacity a spotreby som uz dnes cital az prilis, a na ACZ tomu poriadne dava zabrat pan Mara., ty si si to zlizol asi za vsetkych, tak sa ospravedlnujem ze som siel hned tak zbytocne utocne ;-) , slusne vecne upozornenie by bolo inteligentnejsie :yes:

Prajem pekny den a vela trpezlivosti s nastartovanymi diskutermi! :-)