Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW i7 bude představeno příští měsíc, půjde o nejvýkonnější sedmičku

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Elektrická vlajková loď, nové BMW iX7, by měla mít globální premiéru v New Yorku, Mnichově a Pekingu.

Automobilka BMW se nedávno pochlubila obsáhlou tiskovou zprávou, ve které především hodnotí ekonomické výsledky za uplynulý rok. Mezi 353 stránkami ovšem naši zámořští kolegové z Motor 1 objevili také zprávu, která se týká očekávaného modelu i7, tedy čistě elektrické verze nové generace sedmičkové řady.

Na její příchod nás automobilka láká různými ukázkami již několik týdnů, z nového dokumentu ale konečně vyplývá, že oficiální premiéra proběhne již v dubnu tohoto roku. Navíc by se mělo jednat o globální akci, která proběhne současně v New Yorku, Mnichově a Pekingu.

Automobilka v tiskové zprávě zmiňuje, že je nová sedmička progresivní, digitální, inovativní a také jako jediný luxusní sedan nabídne zákazníkům volbu mezi pohonnými ústrojími. „Mimochodem, nejvýkonnější varianta – BMW i7 – je čistě elektrická. Během dubna ji v New Yorku, Mnichově a Pekingu představíme nejvýznamnějším světovým regionům,“ uvádí zpráva.

Konkrétní technické parametry ještě nejsou zcela jisté, očekává se však, že vrcholné BMW i7 nabídne stejnou techniku, jako BMW iX M60. Pohon všech kol by tak měly zajišťovat dva elektromotory, které v režimu Sport nabídnou kombinovaný výkon až 449 kW a 1100 Nm točivého momentu.

Zajímavé pak bude sledovat, jaký výkon nabídne nejvýkonnější verze klasického BMW řady 7 se spalovacími motory. BMW totiž skončilo s motory V12, jejichž nástupcem by se pod kapotou BMW řady 7 mohl stát elektrifikovaný motor V8 s výkonem okolo 447 kW. Zatím jde však pouze o spekulace.

Video se připravuje ...

Po designové stránce očekáváme především výraznou masku s dvojicí obřích ledvinek, které budou lemovat zřejmě rozdělené světlomety s LED technologií. Inspirací pro design by se přitom mohlo stát již představené elektrické SUV BMW iX. Automobilka navíc slibuje, že model i7 nabídne skvělé jízdní zážitky a očekává se také technika pro autonomní jízdu na 3. úrovni.

Kromě BMW iX7, jehož premiéra je vzdálená jen pár týdnů, nás pak letos čeká ještě představení kompaktního elektrického crossoveru BMW iX1, kterým automobilka rozšíří svou čistě elektrickou nabídku. Loňské globální prodeje elektromobilů BMW se přitom vyšplhaly na 103.854 ks, což znamenalo růst o 133,2 procenta.

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - Seeloewe
16. 3. 2022 19:44
iX7?
Tak ta 20.4.2022 premiéru určitě mít nebude. Je to i7. Kdybyste to iX7 měl v článku jednou, pane Máro, člověk by si možná řekl, že je to jen hloupý překlep. Ale, že to tam máte hned 2x, svědčí o tom, že jste jen moula, který plodí články, aniž by věděl, o čem píše ...