Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Elektrický Renault Twingo Z.E. oficiálně: Ve městě nabídne dojezd až 250 km

Ondřej Mára
Diskuze (114)

Renault rozšiřuje svou nabídku elektrických vozidel již o sedmý model, kterým se stává městské mini Twingo Z.E.

Jen pár týdnů poté, co Renault oficiálně ohlásil premiéru nového elektrického Twinga již v tomto roce, přišlo příjemné překvapení. Zatímco mnozí očekávali, že premiéra proběhne až někdy v druhé polovině roku, Renault se rozhodl představit nové Twingo Z.E. již dnes.

Elektrické městské mini vyměnilo tradiční spalovací pohonné jednotky za elektromotor o výkonu 60 kW (82 k) s maximálním točivým momentem 160 Nm, který zůstává u zadní nápravy. Energie je pak skladována ve vodou chlazené lithium-iontové baterii o kapacitě 21,3 kWh, která je umístěna pod předními sedadly.

To sice nejsou nijak oslnivé hodnoty, dohromady však dávají celkem slušný výsledek. Samotná baterie totiž váží „pouze“ cca 165 kg a hmotnost nenaloženého vozu se tak v závislosti na výbavě pohybuje od 1112 do 1178 kilogramu. A to se projevuje jak na dynamice, tak na dojezdu.

Ve městě oceníte akceleraci z 0 na 50 km/h za 4,2 sekundy, z klidu na 100 km/h se Twingo Z.E. dostane za 12.6 sekundy a dynamické zrychlení z 80 km/h na 120 km/h trvá 11,2 sekundy. Maximální rychlost ale nepřesáhne hranici 135 km/h.

Důležitější než dynamika však bývá dojezd, který by měl podle WLTP odpovídat až 250 kilometrům v čistě městském režimu. V kombinovaném režimu (57 % město, 25 % mimo město, 18 % dálnice) se bavíme o dojezdu cca 180 kilometrů. V zimě však může dojezd klesnout jen na cca 110 kilometrů.

K nabíjení slouží zásuvka s běžným konektorem Mennekes Type 2, která je umístěna pod původním víčkem palivové nádrže. Podpora rychlonabíjení by v tomto případě (vzhledem k velikosti baterie) nedávala moc velký smysl. A jak dlouho tedy nabíjení potrvá? Opět závisí především na dostupném zdroji energie.

Z domácí zásuvky o výkonu 2,3 kW budete Twingo Z.E. nabíjet z 0 na 100 % dlouhých 13 hodin a 30 minut. Wallbox o výkonu 3,7 kW zvládne totéž za 8 hodin a wallbox o výkonu 7,4 kW za 4 hodin. Po nabíječku o výkonu 11 / 22 kW spadne čas nabíjení na 2 hodiny a 10 minut, respektive 63 minut.

Twingo Z.E. se bude vyrábět ve slovenském Novém Městě, kde se vyrábí i konvenční motorizace modelu Twingo. Největším designovým rozdílem mezi spalovací a elektrickou verzí by přitom mělo být pouze pár modrých doplňků, kterých si můžete všimnout v galerii – konkrétně jde o modrou linku, modrou výplň masky chladiče a modrý detail na kolech.

Po stránce interiéru by měly být vozy totožné, což potěší hlavně v oblasti zavazadlového prostoru. Ten by totiž měl mít stále stejný objem 240 litrů (měřeno podle VDA). Změně se však nevyhnul infotainment EasyLink, který by měl být doplněn například o informace vztahující se k nabíjecím stanicím.

Detaily ohledně ceny a příchodu na trh jsou zatím neznámé, nejčastěji se však mluví o konci tohoto roku, případně o začátku roku příštího.

Ondřej Mára
Diskuze (114)

Doporučujeme

Avatar - Hammunasakra
28. 2. 2020 09:17
Re: pěkný
A on to nasadil na všechny toyoty hybrid rsp. eště dávno PŘED tim než si mu to řek tak na mý = to už je nějakej rok co si přečet že Tesla shořela a automaticky mu z toho vyšlo Toyota Lexus hybrid rovná se NEBEZPEČNEJ KŘÁP :-)

A jak víš Toyoty Lexusy hybrid maj bterii pod zadní sedačkou = místo dlouhodobě považovaný za to nejbezpečnější. Téma proč udělali Prius Prime takhle je rozebíraný na zahraničních fórech = což ale asi víš

Mimochodem docela novinka jestli tě to zajímá možná už víš https://www.cnet.com/…-awd-price-msrp/
Avatar - JirkaVejrazka
27. 2. 2020 18:11
Re: pěkný
Nevymyslel si to, napsal jsem mu to ja. Moje auto je ma v kufru.
Avatar - Hammunasakra
27. 2. 2020 16:49
Re: pěkný
Nechci zbytečně urážet padlo jich tu víc než dost a tohle vlastně neni urážky i když pro ryccarda jak ho znám JO ale z dřívějších podobnejch odkazů co sem dával já předpokládám že problém je jazyk
Avatar - JirkaVejrazka
27. 2. 2020 16:46
Re: pěkný
Mrkni se na cas cca 8-12 minut. Nebudu to sumarizovat, nechci to napsat spatne protoze nejsem elektrikar.
Avatar - Hammunasakra
27. 2. 2020 15:12
Re: pěkný
Tobě koukám už asi došlo = že si se ZASE splet a co je manipulátor Staněk zač. Fakt BEZ výjímky vybíráš JEN extrémisty :-|

Což mi připomnělo dalšího z tvých oblíbenců https://www.irozhlas.cz/…ra_2002260722_pj

Tady ne člověk řikající závěr ZA akademii věd jak sis myslel, ale ty závěry POPÍRAJÍCÍ takže PŘESNEJ OPAK než si napsal. Aspoň TO ti došlo?

Tim že budeš vulgární na toho kdo tě upozorní na tvuj OMYL = a to že Staněk jen POPÍRÁ oficiální stanovisko Akadamie věd = to si snad POCHOPIL ne? tou vulgaritou se fakta nezmění a nezmění se ani to žes to poplet. Stalo se uznej chybu a chovej se jako když se zmýlil Sedláček = a ne jako Středula. To sou takový 2 extrémní protipóly = já chci bejt chytrej jako Sedláček, no a ty bohužel asi jako Středula :-)

Tak NEŽVAŇ debility o nějaký MÝ ideologii = prostě sis to zase poplet FURT jen hledáš hoaxy. CHÁPEŠ aspoň že tenhle proruskej mečiarovskej EKONOM = popírá závěry AV = zcela JINÝHO oboru = takže pravej OPAK než sis myslel? :-)

Což mi připomnělo co tenhle ubožák podporoval https://www.csfd.cz/…-meciar/prehled/ :-!

Si stejně nepoučitelnej jako drzej = už ti došlo že s tou naftou ste vy dva s pogem = prostě MIMO? A ztrapňujete se až do neuvěřitelna = že správně to samozřejmě v odkazu v bedně řek ten Kotecký a Vaculík?

A že tohle cos považoval za potvrzení co řiká Akademie věd = je PŘESNEJ OPAK? Že PROTO to vykládá někde na dědině, protože členové akademie věd by se mu vysmáli?

Źe máš jako Středula VŠECHNY vzdělaný za póvl = to si už napsal mnohokrát. Jen mě furt fascinuje jak i naprosto jednoduchý věci = odmítáte a nějakym způsobem VYMEJŠLÍTE že inteligence sou vlastně ti blbí a ty vrchol znalostí. No a nebo to je tak jak se očekává = prostě jen plácáte žvaníte urážíte = prostě Středula. věřim že když ho vidíš jak v bedně nějakýmu ekonomovi vysvětluje že ho má za totálního vola a absolutní póvl ať mu necpou svý ideologie, že on stejně bude věřit jen tomu co si SÁM VYMYSLÍ = věříš spíš jemu žejo? :-O :*) :D :-!