Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Také Renault rozšíří nabídku elektromobilů. Během 18 měsíců dorazí dva nové

David Bureš
Diskuze (0)

Dvě novinky jsou součástí plánů Renaultu na expanzi v oblasti elektromobilů. Do roku 2022 jich chce nabídnout osm.

Renault nastoupil na trend elektromobilty brzy, elektrický hatchback Zoe nabízí od roku 2012 a dodnes patří mezi nejžádanější elektrovozy v Evropě. Konkurence je ale neúprosná, a tak Renault musí reagovat na plány ostatních výrobců. S expanzí nabídky aut na elektřinu tak počítají i ve Francii.

Už při letošním představení druhé generace Zoe dala automobilka najevo, že plánuje představit do roku 2022 hned osm elektromobilů. Přitom půjde jak o nové generace stávajících aut (právě již představené Zoe, Kangoo Z.E.), tak o úplné novinky.

Na právě probíhajícím autosalonu ve Frankfurtu pak vedení Renaultu přiznalo, že dvě z nich uvidíme již během následujících 18 měsíců. Konkrétně půjde o elektrický crossover o velikosti Kadjaru a elektřinou poháněné miniauto o velikosti Twinga.

Renault přitom bude pokračovat ve stávající strategii, kdy novinky budou stejně jako Zoe svébytnými modely a nikoliv novými verzemi stávajících automobilů.

„Musíme mít elektromobil segmentu A, abychom uspokojili potřeby zákazníků,“ tvrdí ředitel plánování budoucích produktů Ali Kassaï s tím, že se jedná o relativně jednoduchý projekt. Dnešní Twingo sdílí platformu se Smartem Forfour, které už jako elektromobil nabízené je (dnes už výhradně), a tak nebude potřeba vyvíjet novou techniku.

Kassaï navíc odhalil, že Renault miniaturní elektromobil na bázi Twinga plánoval už dříve, kvůli nedostatečné infrastruktuře nabíječek ale na něj dosud nedošlo.

O elektrickém crossoveru pak Kassaï tvrdí, že bude větší než Zoe a ujede více kilometrů než malý hatchback. Zákazníci v této kategorii už zkrátka vyhledávají větší dojezd, protože s takovým autem často vyrážejí za hranice měst. Maximální dojezd 390 kilometrů Zoe by tak v případě takového crossoveru už nestačil.

Vedle elektromobilů však Renault počítá také s různými hybridy. Už dříve potvrdil příchod full-hybridního Clia a plug-in hybridního Capturu.

David Bureš
Diskuze (0)

Doporučujeme