Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Elektrický závoďák Volkswagenu pro Pikes Peak vznikal z ničeho. Podívejte se na vývoj

Stanislav Kolman
Diskuze (3)
Za pouhých sedm měsíců postavila automobilka Volkswagen model I.D. R Pikes Peak, elektrický závoďák, jenž chce ve slavném závodě získat světový rekord. Podaří se?

Německá značka nás poslední autosalony vábí na svou rodinu I.D.. Jde o elektrickou flotilu automobilů, které mají kráčet vstříc moderním trendům a zároveň být cenově dostupné. Kromě hatchbacku, crossoveru či mikrobusu Volkswagen už před časem překvapil jedním hodně speciálním vozem: VW I.D. R Pikes Peak.

Jde o závodní speciál, který 24. června letošního roku zamíří do amerického Colorada, aby se tu pokusil o nový rekord. Za volant usedne Romain Dumas s cílem zajet nejrychlejší čas čistě elektrického auta při závodě na horu Pikes Peak.

Začínalo se přitom na čistém listu papíru, designéři v čele s šéfem Klausem Bischoffem dostali jediný požadavek: striktně dané rozměry závodního speciálu. „A samozřejmě jsme věděli, že se zúčastní závodu do vrchu,“ vzpomíná na začátek své práce Bischoff.

Právě tato informace je nesmírně důležitá. Start závodu je v nadmořské výšce 2862 metrů, cílová čára se pak nachází o 1440 metrů výše. Ve vysokohorském vzduchu dostává technika pořádně zabrat, o to větší důraz se klade na kvalitu aerodynamiky či chladící soustavy pro elektromotory, akumulátory a brzdy.

„Během vývoje designu byla velmi důležitá úzká spolupráce s techniky. Naším úkolem bylo vytvořit symbiózu mezi designem a funkcí,“ dodává Bischoff. Vývoj projektu od samotného začátku si můžete prohlédnout v přiloženém videu. Jestli vůz na závodní dráze v zámoří skutečně uspěje, to se dozvíme co nevidět.

Stanislav Kolman
Diskuze (3)
25. 6. 2018 19:34
Re: Ano, přesně k tomu se auta na baterky hodí
Napis to sem jeste desetkrat. Ty jsi ale skurveny debyl (oboje napsano schvalne spatne, ale ty curku to jiste pochopis) :no: :no: :no: :no:
Avatar - Ada je zase tady
10. 6. 2018 19:27
Ano, přesně k tomu se auta na baterky hodí
Závody ve sprintu jsou vhodným prostředím pro tyhle samohyby. Ovšem dojet z Plzně do Ostravy a zpátky, na to si musíte vzít diesel. :-!
Avatar - Ada je zase tady
10. 6. 2018 19:25
Ano, přesně k tomu se auta na baterky hodí
Závody ve sprintu jsou vhodným prostředím pro tyhle samohyby. Ovšem dojet během jednoho dne z Plzně do Ostravy a zpátky, na to si musíte vzít diesel. :-!