Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Elektromobil s rekordním dojezdem shořel, pochybnosti trvají

Aleš Dragoun
Diskuze (8)
Elektrické Audi A2 s rekordním dojezdem přes 600 km již neexistuje, shořelo při požáru haly DBM Energy v Berlíně v prosinci 2010.

V říjnu minulého roku ujel údajně elektromobil na bázi Audi A2 cestu z Mnichova do Berlína (605 km) na jedno nabití lithium-metal-polymerových akumulátorů Kolibri.

Lekker Mobil, za jehož přestavbou stál dodavatel elektřiny Lekker Energie a berlínská firma DBM Energy, tehdy řídil spolkový ministr hospodářství Rainer Brüderle. Jeho úřad také přidělil projektu sponzorský příspěvek, respektive dotaci 275.000 eur.

Vůz jel průměrem 90 km/h, byl schopen dosáhnout rychlosti až 130 km/h a na konci prý zbylo v bateriích ještě 18 % jejich kapacity. Ač celou trasu absolvoval také autobus s novináři, přesného vysvětlení, jak bylo tohoto rekordu dosaženo, se nedočkal nikdo. Automobil totiž několikrát žurnalistům zmizel z dohledu. Účast notáře, který by dohlížel na správné provedení celé akce, byla odvolána těsně před jejím začátkem.

Zatímco některá německá média po jízdě oslavovala revoluci v elektromobilech, jiní byli také z výše popsaných důvodů k výkonu značně skeptičtí. Autoklub ADAC vyzval společnost, která konverzi na elektromobil provedla, ke zopakování zkoušky pod dohledem svých techniků a k testu parametrů akumulátorů ve vlastní laboratoři. Představitelé DBM Energy ale na výzvu nijak nezareagovali.

Nejnovější zpráva se objevila až letos 17. Ledna 2011. Rekordní vozidlo bylo bohužel zničeno při požáru haly v Berlíně. Ten však vypukl již v noci z 11. na 12. Prosince 2010, tedy před více než měsícem! Událost je předmětem policejního vyšetřování.

Celý projekt již od počátku vzbuzoval velkou nedůvěru a zřejmě navždy zůstane zahalen tajemstvím, DBM Energy navíc podle informací na svém webu projde v prvním čtvrtletí roku 2011 reorganizací.

Aleš Dragoun
Diskuze (8)
19. 1. 2011 22:22
A co na to Clarkson?
Jsem zvědav, jestli se tahle taškařice objeví i v Top Gearu....jinak by nebylo marné dohledat podrobnosti i jinde, oni si to ti novináři občas upraví tak, aby to byla co největší senzace. Jestli to ale je pravda, tak v tom jel (ale i "jel") ten ministr, to mně překvapuje. No uvidíme, jdu hledat....
19. 1. 2011 20:50
Vyvážené zpravodajství
Nezakrývám ani trošku, že tento článek mě velmi potěšil a dokonce i pobavil. Tentokrát redakci chválím.

:yes: :-) :-) :-) :yes:
19. 1. 2011 18:56
náhoda <b class="smile01"><b>:-)</b></b>
Tolik prapodivných okolností při tvoření rekordu a nakonec jim to nadpozemské dílko lehne popelem >:-[] To je ale zvláštní náhoda. Nejspíš výsledek nepřátelského spiknutí ropných velmocí ;-)
19. 1. 2011 14:58
Človek len krúti hlavou.
Politika. Podivná politika. :-!
19. 1. 2011 14:11
Étron
Co vic bychom meli cekat od čtrona >:D