Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Elektromobilů Ford na platformě MEB vznikne více, sourozenec Mustangu Mach-E však ne

Stanislav Kolman
Diskuze (1)

Mustang Mach-E zatím vyzkoušelo jen pár vyvolených, už se ale spekuluje o jeho menším sourozenci, jenž by mohl dostat platformu VW. Nakonec je ale všechno jinak.

Před pár dny jsme vás informovali o schůzce Fordu a Volkswagenu, tedy dvou automobilek, které v posledních měsících ladí podrobnosti uzavřeného partnerství. Jeho součástí je kromě kooperace na užitkových vozech i spolupráce na poli elektromobilů, kde by Volkswagen mohl modrému oválu poskytnout svou elektrickou platformu MEB. Na těchto základech ostatně postaví všechny novodobé elektromobily rodiny ID..

A právě po této poslední schůzce se hovořilo o tom, že prvním modelem Fordu s architekturou MEB se stane menší sourozenec Mustangu Mach-E, prvního moderního elektromobilu americké automobilky. Ten má sice dostat pozměněné tvary, stále však půjde o crossover inspirovaný ikonickým sportovním vozem.

Nakonec se ale ukázalo, že je to všechno trochu jinak. Ford skutečně plánuje architekturu MEB využít, avšak pro úplně jiné modely. „Neexistují žádné plány, podle kterých bychom na platformě MEB postavili sourozence Mustangu Mach-E,“ stojí v oficiálním prohlášení Fordu. „Jsme na dobré cestě, abychom evropským zákazníkům nabídli elektromobil s touto architekturou, navíc zvažujeme druhé takové auto,“ prozradili zástupci značky, kteří s technikou německého koncernu počítají.

V létě minulého roku bylo oznámeno, že Ford koupil komponenty platformy MEB pro minimálně 600.000 elektromobilů, které chce prodat v průběhu šesti let jen v Evropě. Součástí této spolupráce je rovněž kooperace na užitkových vozech, jmenovitě pick-upech Volkswagen Amarok a Ford Ranger.

Pozornost elektrického týmu Fordu se teď ale soustředí především na Mustang Mach-E, jenž se i přes kontroverzní přijetí mezi fandy „pravého“ Mustangu těší velké oblibě. A když už se pro něj zákazníci rozhodnou, neostýchají se si připlatit. Osmdesát procent z nich žádá rozšířené akumulátory s kapacitou 98,8 kWh, polovina chce elektromobil s pohonem všech kol.

Video: Ford Mustang Mach-E oficiálně

Video se připravuje ...

Stanislav Kolman
Diskuze (1)

Doporučujeme