Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Elektromobily budou v EU od roku 2027 potřebovat „pas“ k baterii

Ondřej Šámal
Diskuze (8)

Nové osvědčení bude navázané na VIN kód a bude obsahovat mimo jiné informace o výrobci akumulátoru a zdrojích jednotlivých prvků, které jsou nutné k jejich výrobě.

Evropská unie je v mnoha ohledech strašlivě přeregulovaná, byrokratická a odtržená od reálného světa. Jedním z následků toho je Green Deal, dobrá myšlenka, ovšem tlačená na sílu. Totéž můžeme říci i o samotné elektromobilitě, která by si určitě zasloužila větší podíl, zároveň ale minimálně v následujících desetiletích nepředstavuje jediné řešení v rámci přechodu na emisně přijatelnější způsoby dopravy.

Samotná výroba akumulátorů, respektive těžba a zpracování prvků nutných k jejich produkci mají ostatně k ekologičnosti často daleko, což bude chtít částečně hlídat chystaný „pas“, který bude v Evropské unii pro elektromobily povinný od února 2027.

Digitální certifikát, který bude svázán s konkrétním vozem pomocí jeho čísla VIN a dostupný například naskenováním QR kódu, totiž bude mimo jiné obsahovat údaje o výrobci baterie. Zrovna tahle informace je pro majitele lokálně bezemisních aut často stěžejní, jelikož dodavatelé se někdy mění i několikrát za rok, případně pro každou verzi elektrického vozu vyrábí akumulátor někdo jiný, aniž by o tom automobilky veřejně informovaly.

Video se připravuje ...

Něco takového v současné době již nabízí například společnost Circulor, jež se zaměřuje na transparentnost dodavatelských řetězců. V jejich podání certifikát obsahuje například informace o zdrojích kobaltu, grafitu, lithia a niklu.

V blízké budoucnosti budou kompletní data dostupná především výrobcům akumulátorů a automobilů, běžný majitel bude mít k dispozici obecné informace včetně aktuální kondice baterie (tedy aktuální stav v poměru k původní využitelné kapacitě u nového vozu), jež bude u ojetých elektromobilů de facto hlavním ukazatelem určujícím cenu vozu.

Ondřej Šámal
Diskuze (8)

Doporučujeme

Avatar - Horký Rom
18. 1. 2024 23:04
moc líbí
Je mi tebe lito, webpajanisto. Kecam, ne.
Je to tvuj osobni, tvrdy a zbytecny boj :yes:
Hownodnak je supr, jen nevim kdo to je. Jses to ty? FoImax ubrusy sou in, vrele dopo:
https://www.kutilos.cz/znacka/folmax/
Avatar - Horký Rom
18. 1. 2024 22:33
moc líbí
Stačí zadat do Google vyhledávače: zorg43x
18. 1. 2024 21:02
Re: Kdyby byl SoC ukazatelem určujícím cenu EV
Ano.

Neplest SoC (state of charge) a SoH (state of health).

Autora zadame o opravu.
18. 1. 2024 19:18
Re: Kdyby byl SoC ukazatelem určujícím cenu EV
Taky si říkám, jestli autor nemyslel spíše SoH...?
Avatar - Horký Rom
18. 1. 2024 17:16
moc líbí
Leeloo Dallas Multipass :yes: