Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Elon Musk nedostane ani korunu, pokud Tesla nesplní vytyčené cíle. A nejsou malé

Stanislav Kolman
Diskuze (10)
Tesla předložila jasné podmínky, které rozhodnou o budoucnosti Elona Muska. Pokud je nesplní, jednoduše nedostane výplatu.

Elon Musk, šéf amerického výrobce elektromobilů Tesla, nedostane žádný plat, ani jiné hotovostní odměny, pokud automobilka nesplní předem stanovené milníky. V úterý to potvrdilo samotné vedení společnosti. A podíváme-li se na vytyčené cíle, zjistíme, že rozhodně nejsou skromné.

Tesla zároveň vyvrátila spekulace o tom, že by měl její dosavadní lídr ze své pozice odstoupit. V podmínkách mezi ním a automobilkou stojí, že dokud nebudou dané milníky dosaženy, Musk zůstane v čele jako generální ředitel, případně výkonný předseda.

„Z dlouhodobého hlediska to znamená, že Elon bude společnost i nadále vést, což poskytne vyšší flexibilitu. Pokud se generálním ředitelem stane v budoucnu někdo jiný, bude Elona o dění ve firmě pravidelně informovat,“ stojí v oficiálním prohlášení Tesly.

Tesla je ve světě elektromobilů fenoménem, což je její velkou výhodou. Zároveň je ale pod drobnohledem a není žádným tajemstvím, že v posledních měsících řešila hned několik patálií. Hovoří se o nepříznivých podmínkách pro zaměstnance ve výrobních prostorách, nedostatečné kvalitě výrobků a problémem je i nedodržování termínů doručení.

Cíle automobilky, které musí pod Muskem splnit, přitom nejsou malé. Ve stejném prohlášení značky totiž stojí, že se hodnota Tesly má zvýšit na 650 miliard amerických dolarů. Aktuálně se přitom tržní hodnota odhaduje na méně než desetinu. Připomeňme, že kontroverzní miliardář je s 20% podílem největším akcionářem společnosti.

Již před časem se zavázal, že se Tesla stane „nejlepším výrobcem na Zemi“. Hovoří o vysoce automatizovaných montážních linkách, které podstatně urychlí stavbu nových produktů, včetně nedávno odhaleného Modelu 3 a středně velkého tahače Tesla Semi. Právě „trojka“ má být podle analytiků klíčovým produktem pro příští roky.

Tesla si na sestavení těchto podmínek najala externí společnost s profesionálním konzultantem, nyní už schází jen souhlas všech akcionářů Tesly (kromě Muska). Na „projektu“ se pracovalo dlouhých šest měsíců a hlasování o jeho schválení proběhne na konci března.

Stanislav Kolman
Diskuze (10)
24. 1. 2018 20:21
Re: Firma
A preco by ho to nemohlo zaujimat???
24. 1. 2018 17:09
Re: to je
Presne tak. On nedostane ani korunu i kdyz splni >:D
24. 1. 2018 13:24
Re: Firma
1 dolar rocne, a netusim proc te to zajima, ty snad jsi investor Tesly a poskozuje te jak ji Musk vede?
Avatar - Hittman
24. 1. 2018 13:20
Re: Firma
A kolik má na odměnách? >:-[]
24. 1. 2018 12:10
Re: Firma
Mám dojem, že si od roku 2014 nechal snížit plat na 1 dolar ročně.