Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Evropská policie už zřejmě nedosáhne na britské řidiče, kvůli Brexitu

Ondřej Mára
Diskuze (2)

Brexit přináší řadu komplikací, zejména na hranicích a celnicích. Přesto by mohl mít pro britské řidiče na silnicích kontinentální Evropy jednu podstatnou výhodu.

Odchodem Velké Británie z Evropské unie totiž policejní složky států EU ztrácí páku na britské řidiče, kteří byli například vyfoceni či natočeni při porušování předpisů. Tedy přinejmenším na teoretické úrovni, protože cestování v současnosti není tak snadné, jak bývalo.

Vystoupení Velké Británie z EU každopádně znamená i konec tzv. „Cross Border Enforcement“ pro britské řidiče. Právě tento předpis, zavedený v roce 2015, přitom policejním složkám členských státu EU umožňoval snazší postihování řidičů jiných členských států za spáchané přestupky.

Pro britské řidiče to může být celkem dobrá zpráva, například pro francouzskou policii to však bude solidní výpadek „příjmů“. Podle informací Auto Express totiž francouzské radary každoročně nachytaly kolem půl milionu britských řidičů. Výše pokut se pak mohla každoročně šplhat až k částce 60 milionů euro (téměř 1,6 miliardy korun), o což teď bude francouzská vláda připravena.

Na druhou stranu to však znamená, že ani evropští řidiči nebudou moci být postihováni za přestupky, kterých se dopustili na území Velké Británie. Tedy za předpokladu, že policisté nepřistihnou řidiče při činu. A totéž by mělo platit pro britské řidiče na území kontinentální Evropy.

Je ovšem jen otázkou času, jak dlouho bude tato situace platit. Podle dostupných informací už totiž Velká Británie jedná s Francií o možnosti, jak uchovat současný stav spolupráce. Při hledání řešení navíc nebudou muset chodit daleko. Švýcarsko totiž také není členským státem EU, přesto spolupracuje s členskými státy EU na možnosti postihu řidičů zachycených při páchání přestupků.

Ondřej Mára
Diskuze (2)

Doporučujeme

15. 1. 2021 10:09
Re: Stačit
Tak pre nasinca je vatsim nebezpecim britsky vodic jozko conka z essexu, ktory tu doriahne nepoistenu popelnici a v pripade nehody si mozete hradit rozbite auto sami.
14. 1. 2021 17:22
Stačit
Mně bude stačit, když dosáhneme na polské řidiče. Když nezaplatí pokutu z radaru, zabavíme auto. Myslím, že to zatím vůbec nefunguje. Řidiče z gb jsem měsíce nepotkal, tam je mi to jedno. .