Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

V New Yorku chtějí vyplácet část pokut těm, kteří nahlásí špatné parkování

Ondřej Mára
Diskuze (9)

Návrh zákona, který by měl bojovat s automobily blokujícími chodníky, přechody a pruhy pro autobusy nebo cyklisty, počítá s vyplácením části z pokuty lidem, kteří přestupek nahlásí.

Problémy se špatně parkujícími řidiči řeší snad všechny světové metropole, nový návrh zákona v New Yorku ovšem přichází s poněkud zvláštní taktikou - počítá s vyplácením části pokuty lidem, kteří špatně parkující automobil nahlásí. Zákon přitom cílí především na řidiče, kteří blokují chodníky, přechody nebo pruhy vyhrazené pro autobusy a cyklisty.

Podle návrhu zákona totiž majitelé takto zaparkovaných vozidel vytvářejí rizikové situace, kdy například nutí chodce i cyklisty vstupovat do vozovky a tím je vystavují nebezpečí. Výjimku v zákoně pak tvoří vozidla se speciálním povolením od města, včetně vozidel policejních.

Návrh zákona rovněž počítá se zvednutím pokuty ze 115 dolarů až na částku 175 dolarů. Osoba, která nahlásí špatně parkující vozidlo, by pak z této částky mohla získat podíl až 25 procent. V případě pokuty ve výši 175 dolarů by si tak „starostlivý občan“ přišel na necelých 44 dolarů. Zbytek poputuje tradičně do městské pokladny.

Pokud vám návrh tohoto zákona něco připomíná, nemýlíte se. Zákon se totiž inspiruje starším návrhem, který má motivovat chodce k nahlašování vozidel, u kterých nechal řidič zbytečně dlouho běžet motor. I v tomto případě pak mají „všímaví občané“ nárok na podíl z vystavené pokuty.

Prozatím se jedná pouze o návrh zákona, který teprve čeká schvalování. Někteří představitelé městské rady už ale pro americká média uvádějí, že současné vymáhání dodržování zákonů a pravidel parkování bohužel nefunguje a proto je nutné přitvrdit. A i když se návrh ohání ochranou chodců a cyklistů, v důsledku bude vytvářet prostředí, kde na sebe budou lidé donášet kvůli pár dolarům. A to nezní úplně šťastně.

Ondřej Mára
Diskuze (9)

Doporučujeme

27. 11. 2020 08:51
Re: To se budou divit
A keď niekto "udá" auto zaparkované cez celý chodník alebo na trávniku, to nie je v poriadku? Však má ísť o stíhanie bezohľadných ľudí parkujúcich na úkor ostatných, nie o hon na slušných ľudí. Či nie? ;-)
26. 11. 2020 21:41
Re: To se budou divit
Jó, to si mladí soudruzi v 50. letech mysleli také, že udávat kulaky je správné. A kam jsme to potom dopracovali ......
Avatar - white label
26. 11. 2020 02:05
Re: To se budou divit
Pokud udávají nenažrané eSTébáky tak je to v pořádku.
Kobliháři se říká těm, kteří se těch eSTébáků zastávají, nebo s nimi dokonce aktivně spolupracují...
25. 11. 2020 21:20
Re: To se budou divit
No protože Piráti jsou udavači - teda ještě s TOPkou
Avatar - JohnyRnR
25. 11. 2020 20:23
Re: To se budou divit
Ne, proč?