Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Evropský trh lehkých užitkových vozů

Michal Fokt
Diskuze (0)
Každoročně se v Evropě prodá přes 500.000 lehkých užitkových vozů, proto není divu, že všichni významní výrobci přikládají tomuto rychle se rozvíjejícímu segmentu velký důraz.

Lehké dodávky a minibusy jsou pro své všestranné využití opravdu mimořádně populární kategorií automobilů. Od moderního lehkého užitkového vozu se očekává kvalitní zpracování, velkorysá nabídka prostoru pro cestující a náklad při nízké prodejní ceně a nízkých provozních nákladech. Velký důraz je kladen na obratnost a snadné ovládání v stísněných prostorech, stejně tak i na dynamiku při dlouhých cestách. Samozřejmostí se stává bohatá standardní a příplatková výbava, která si v mnoha případech nezadá s osobními vozy.

Každoročně se v Evropě prodá přes 500.000 lehkých užitkových vozů, proto není divu, že všichni významní výrobci přikládají tomuto rychle se rozvíjejícímu segmentu velký důraz. Evropský trh lehkých užitkových vozů zaznamenal v posledních letech výrazný růst a tempo růstu dokonce překonalo segment osobních automobilů. 20% nově registrovaných užitkových vozů tvoří lehké užitkové vozy s celkovou hmotností do 2,8 tuny a vozy s celkovou hmotností do 3,5 tuny.

Nejsilnějším trhem lehkých užitkových automobilů je Německo, s 1/5 objemu všech prodaných vozů této třídy. Druhým nejsilnějším trhem je Velká Británie (14 procent v Evropě prodávaných lehkých užitkových vozů), následuje Francie (12%) a Španělsko (9%). Od roku 1996 stabilně přesahuje roční poptávka po užitkových vozech množství 500.000 kusů. Předpoklad pro další léta je výrazné posílení poptávky a s tím plynoucí zisky výrobců.

Michal Fokt
Diskuze (0)