Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Faraday Future přiznává, že nadsadila rezervace modelu FF 91 o 1400 %

Filip Melich
Diskuze (0)

Společnost Faraday Future přiznává, že lhala o počtu zaplacených rezervací na model FF 91, jehož výroba má začít letos. Zároveň zahajuje práce na menším, levnějším modelu FF 81.

Rychlý nástup elektromobilů přilákal celou řadu firem a start-upů, které se snaží zařadit po bok zavedených automobilek. Některé se ale ukazují být podvodnými společnostmi, nebo minimálně společnostmi činícími podezřelé kroky. Jednou z nich je Faraday Future, která je vyšetřována na základě zprávy o praktice tzv. krátkého prodeje z října loňského roku.

V nově zveřejněné zprávě pro akcionáře společnost přiznává, že uváděla nepřesné informace o počtu rezervací modelu FF 91. Chlubila se totiž více než 14.000 rezervacemi, ve skutečnosti jich však bylo pouze několik set. Faraday Future si tak „polepšil“ o 1.400 %. Zbytek z počtu údajných rezervací byl tvořen nezávazným – a tedy bezplatným – projevením zájmu o vůz.

Přestože oficiální vyšetřování údajně našlo případy nepřístojného jednání Faraday Future, sama společnost uvádí, že speciální komise, nezávislý právní poradce ani forenzní účetní společnost nenašli ve zkoumaných důkazech nic, co by podporovalo obvinění z nepřesného zveřejňování informací.

Přesto Faraday Future zavede nápravná opatření, zaměřená na zlepšení řízení a správy společnosti a na zvýšení interního dohledu nad účetnictvím a výkazy. Dále přijme vedoucího pracovníka compliance a zaměří se na důkladné školení vedoucích pracovníků zaměřené mimo jiné na vnitřní pravidla firmy. Někteří vedoucí pracovníci byli propuštěni nebo suspendování se sníženým platem či zcela bez platu. Mezi nimi je i zakladatel společnosti, Yueting Jia.

Přes to všechno společnost dále pokračuje v přípravě modelu FF 91 do výroby. Ten je jejím prvním výtvorem, který se představil již v roce 2017 a výroba měla začít rok poté. Nyní Faraday Future cílí na start produkce ve třetím kvartálu letošního roku. Zároveň začíná opatrně mluvit o dalším modelu, pojmenovaném FF 81. Ten má zaujmout širší pole zákazníků a nabídnout pokrokovou konektivitu.

Vývoj modelu FF 81 se prý již rozběhl, a dokonce už také víme, kde se bude vyrábět – smlouva byla uzavřena s jihokorejskou společností Myoung Shin Industrial, která je dodavatelem dílů pro autoprůmysl. Její továrna v Kunsanu prý nabízí flexibilitu potřebnou pro výrobu vozu a logisticky výhodný přístup k přístavu. Produkce má začít v roce 2024.

Filip Melich
Diskuze (0)

Doporučujeme