Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ferrari 250 GT SWB spalující vodík? V12 téhle repliky to slibuje

Filip Melich
Diskuze (0)

Další britská společnost připravuje repliku Ferrari 250 GT SWB. Tahle má být unikátní schopností spalovat vodík, přičemž V12 pod kapotou má zůstat.

Hlad bohatých po extrémně drahých specialitách je dle všeho silný jako nikdy a řada firem se chce na této vlně svézt. Možná proto tu máme další chystanou repliku Ferrari 250 GT SWB. Pod názvem Competizione Ventidue ji připravuje londýnská designérská agentura Forge Design.

Připomeňme, že do replik ikonického Ferrari se pustily rovněž britské společnosti RML Group a GTO Engineering. Projekt Forge Design lze proto těžko označit za unikátní. Pod dlouhou přední kapotou má zůstat dvanáctiválcový motor, jehož parametry budou podobné originálu.

Video se připravuje ...

Unikátní a v rozporu s původním vozem je ovšem představa Forge Design, že by dvanáctiválec neprodukoval žádné emise. Dosáhnout toho má spalováním vodíku. O představě společnosti hovoříme proto, že auto na fotkách je zatím pouhým renderem a dokud nebude jezdit na silnici, mohou si tvůrci vysnít v podstatě cokoliv.

Ve Forge Design sice čerpají inspiraci ze 60. let, ale Competizione Ventidue má těžit z technologického pokroku posledních šedesáti let. Například karoserie bude vyrobena z kompozitních materiálů místo hliníku a podvozek má být tužší a s nezávislým zavěšením kol. Moderní výkony má podávat rovněž brzdová soustava nebo světla.

Šéfdesignér Forge Design, David Seesing, říká: "Vrátili jsme se k tomu, čím auto ve své době bylo, co představovalo... milujeme práci napříč obory, inspiraci uměním nebo architekturou – abychom ve výsledku byli posedlí detaily ve snaze o dokonalý design."

Jak už bylo řečeno výše, vizualizace a nápady mají zatím ještě daleko k finálnímu fyzickému autu. Nechme se překvapit, jestli se skutečně dočkáme výroby Competizione Ventitude, případně zda opravdu dokáže spalovat vodík. Pokud se výroba rozeběhne, cena určitě nebude nízká.

Filip Melich
Diskuze (0)

Doporučujeme