Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ferrari 458 Italia: Video-návod k použití

David Bureš
Diskuze (1)
Ovládání všech funkcí Ferrari 458 Italia může leckterého zákazníka zmást. Proto je zde instruktážní video.

Maranellská automobilka Ferrari zveřejnila video, na kterém představuje interiér Ferrari 458 Italia. Video má usnadnit zákazníkům ovládání tohoto italského supersportu, poháněného uprostřed uloženým vidlicovým osmiválcem.

Na videu je prezentováno, jaké tlačítko k čemu slouží a názorně předvedeny funkce ovládacího systému. Ferrari prezentačním snímkem zřejmě vyslechlo názory některých motoristických novinářů, tvrdících, že ovládání automobilu je složité.

Ferrari se totiž uspořádáním ovladačů inspirovalo Formulí 1 a soustředilo většinu z nich na volant, což umožňuje jejich bezpečnější a zároveň rychlejší používání. Méně důležité ovládací prvky jsou umístěny na dvou panelech vlevo a vpravo od volantu.

Italii zcela chybí páčky pod volantem – směrová světla, dálková světla i stěrače se aktivují příslušnými tlačítky přímo na volantu. Ve spodní části volantu se nacházejí vedle sebe tlačítka pro startování motoru a nastavení tuhosti tlumičů, vpravo je otočný ovladač Manettino, upravující jízdní režimy auta.

Ovládání rádia je umístěno pod volantem. Novinkou jsou pádla pro manuální řazení převodovky, která se natáčejí společně s volantem a jsou tak lépe použitelná.

Na bočních panelech jsou soustředěny funkce, které není nutné používat za jízdy. Po pravé straně jsou tlačítka pro ovládání infotainmentového systému, Bluetooth, navigace, parkovací kamery a digitálního rychloměru. Vlevo se ovládá palubní počítač, stabilizační systém VDA a tempomat.

VDA (Vehicle Dynamic Asistence) má tři režimy – Race, CT off a CST off, které upravují chování auta na základě údajů o motoru, převodovce, brzdách a pneumatikách. Řidič také dostává informaci o stavu vozu, které se mohou zobrazit na levém displeji před řidičem. Systém rozeznává tři druhy provozních podmínek: Warm-up (příliš nízká provozní teplota), Go (ideální provozní podmínky) a Over (přehřátí některých komponent).

Osmiválec o objemu 4,5 litru dosahuje ve Ferrari 458 Italia výkonu 425 kW při 9000 min-1. Vůz zrychlí z 0-100 km/h za 3,4 s a jede až rychlostí 325 km/h.

David Bureš
Diskuze (1)