Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ferrari Roma jako čtyřdveřové kupé? Automobilka v minulosti takový koncept vytvořila

Dominik Kovář
Diskuze (0)

Pětidveřové SUV Ferrari Purosangue je již za dveřmi. Jak by to vypadalo, kdyby se portfolio italské automobilky rozšířilo o čtyřdveřové kupé?

Šablonou této fantazii je kupé Ferrari Roma, které upravil nezávislý designér Sugar Chow. Ten se vyžívá zejména v přestavbách aktuálních modelů napříč automobilkami na karoserie shooting brake, tentokrát se však vydal jiným směrem.

Čtyřdveřová Roma z virtuálního světa sdílí s opravdovou Romou jak přední, tak i zadní část. Kvůli prostoru pro zadní cestující a zadní dveře však bylo potřeba výrazně natáhnout rozvor kol. Proporčně vše funguje překvapivě dobře, co myslíte?

Video se připravuje ...

Těžko říct, jestli by taková verze vůbec dávala smysl, Roma je přece jenom dost „nevysoká“ (1301 mm), prostor nad hlavou pro zadní cestující by asi nebyl nejsilnější stránkou čtyřdveřového kupé.

Po designové stránce však nevypadá čtyřdveřové kupé s logem vzpínajícího se koně vůbec zle. Ferrari se ale o tento segment nezajímá a chystané SUV Ferrari Purosangue bude přesně modelem pro ty, kteří chtějí od vozu z Maranella kombinaci praktičnosti a výkonnosti.

Jeden čtyřdveřový model však již v historii Ferrari vznikl. Ferrari Pinin se představil v roce 1980 na autosalonu v Turíně jako prototyp na oslavu 50. výročí karosárny Pininfarina. Téměř pět metrů dlouhý luxusní sedan byl nepojízdný až do roku 2008, kdy se ho tehdejší majitel rozhodl s pomocí bývalého technického ředitele Ferrari rozpohybovat. Pinin dostal pětilitrový dvanáctiválec z modelu 512 BB o výkonu 265 kW (320 k) v kombinaci s pohonem zadních kol a pětistupňovou manuální převodovkou.

Čtyřdveřového kupé Roma se asi nedočkáme, to spíš přijde na řadu facelift. Nezdá se to, ale Roma se představila už v roce 2019.

Dominik Kovář
Diskuze (0)

Doporučujeme