Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Fiala věří, že normu Euro 7 lze upravit, aby neměla tak negativní dopady

ČTK
Diskuze (57)

Premiér Petr Fiala (ODS) je přesvědčen, že je možné automobilovou emisní normu Euro 7 upravit tak, aby byla realističtější a neměla tolik negativních dopadů. Podle předsedy vlády existují signály, že jsou k tomu země Evropské unie připraveny.

Uvedl to na tiskové konferenci po bilanční návštěvě u ministra pro evropské záležitosti Mikuláše Beka (STAN). Česko bude podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) prosazovat odklad účinnosti normy a změnu dalších technických požadavků.

Emisní norma Euro 7 má mimo jiné omezit zplodiny oxidů dusíku a pevných částic vypouštěných do ovzduší. Cílem je také sladit limity pro benzinová a naftová auta. Vozidla jí budou muset vyhovovat dvakrát déle než dosavadním standardům a kromě výfuků se bude vztahovat i na brzdy a pneumatiky. Vozy mají mít navíc čidla, která emise umožní kdykoliv zkontrolovat.

Fiala se domnívá, že normu je možné upravit. "Situace je hodně jiná, než to bylo u zákazu spalovacích motorů, protože na jedné straně vzrůstá pochybnost o správnosti normy v této podobě u řady členských států, ale na druhé straně v tomto případě vznáší řadu námitek samotný evropský automobilový průmysl," uvedl Fiala.

Řada evropských zemí je podle premiéra připravena do původního návrhu sáhnout a upravit jej tak, aby byl realističtější a měl menší sociální a ekonomické dopady. Česko podle něj není připraveno normu odsouhlasit v aktuální podobě, chce se ale podílet na její úpravě.

Pokud pravidla schválí členské země a Evropský parlament, měla by pro nová osobní auta platit od poloviny roku 2025, pro nákladní o dva roky později.

Podle ministra Kupky bude ČR prosazovat odklad účinnosti normy a změnu dalších technických požadavků. "Ve stávající podobě je pro nás norma nepřijatelná,“ uvedl ministr po skončení společné neformální Rady ministrů dopravy a ministrů zodpovědných za energetiku ve Stockholmu.

Hlavní připomínka se týká navržených dat účinnosti. Zejména pro osobní a lehká užitková vozidla nebude podle Kupky dostatek času na přípravu, testy a přeschválení typu. "Dle našeho názoru přináší Euro 7 jen malé benefity pro životní prostředí, ale velké problémy pro evropský automobilový trh," dodal šéf resortu.

Od výrobců aut i vlád některých zemí však zní kritika pravidel, která patrně zvýší výrobní náklady v době, kdy automobilky začaly ve velkém vyvíjet elektrické automobily kvůli chystanému znemožnění produkce aut s klasickými spalovacími motory. Komise odhaduje, že se norma do ceny nových aut promítne v řádu tisíců korun, výrobci mluví o desítkách tisíc.

Video se připravuje ...

Evropská komise v návrhu nového nařízení zdůrazňuje, že znečištění ovzduší představuje v Evropě i nadále velké riziko pro životní prostředí a zdraví. Odhaduje se, že v roce 2018 způsobilo znečištění ovzduší v tehdejších 28 členských státech EU víc než 300.000 předčasných úmrtí, uvádí její materiál.

ČTK
Diskuze (57)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
5. 3. 2023 09:00
Re: euro 7 zrušit !!
A kdo vládne v těch městech? Pijáti, Praha sobě a další vymaštěnci vid :-)
4. 3. 2023 08:15
Re: euro 7 zrušit !!
To si řídí města, to neřídí vláda ;-)
Avatar - Barrichello
3. 3. 2023 10:08
Re: euro 7 zrušit !!
Chceš se vsadit že nesáhnou do 10 let na ojetiny? První přijdou zákazy vjezdu do měst, čím se ta auta stanou pro půlku národa nepoužitelná na dojíždění do práce a až zlikvidují dojíždění, sáhnou i na víkendovky :-)
3. 3. 2023 08:13
Re: euro 7 zrušit !!
no, kdyby chtěli, zakážou starší spalovací auta jako nic. ale to se neděje a ještě dlouho nebude. můžeš jezdit prakticky s čím chceš... a v bazarech je aut po kkt. a většina lidí u nás nová auta, kterých se to bude týkat, nekupuje.
3. 3. 2023 07:22
Re: omg
Takže Covid, válka na Ukrajině, změny klimatu, inflace, drahé energie, tedy témata společné pro celou Evropu, za to může, nebo k tomu přispěl Babiš?
Ty budeš mít IQ 150 řekl bych :yes:
A takový experti potřebuji za prezidenta rozhodně nějakého generála, ideálně jihoamerického střihu :yes: