Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Fiat 124 Spider dorazí místo Alfy Romeo Spider

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (17)
Původně se měla sesterským modelem Mazdy MX-5 stát Alfa Romeo, ale místo ní se máme dočkat vozu pojmenovaného Fiat 124 Spider.

Zpočátku se mateřskému Fiatu zdálo spojení s Mazdou při vývoji nové generace otevřené Alfy Romeo s motorem vpředu ideální. S ohledem na snahu vytvořit z italské značky plnohodnotného konkurenta pro prémiové značky došlo na změnu strategie a pro udržení její image a zároveň smluvních závazku k Mazdě došlo ke změně v cílové značce malého roadsteru. Namísto Alfy Romeo totiž ponese značky Fiat a Abarth.

Podle informací britského Auto Expressu se má sesterský model nové Mazdy MX-5 představit nejprve jako Fiat 124 Spider a později i pod značkou Abarth. Inspirací pro design novinky se má stát design stejnojmenného vozu, jehož premiéra se odehrála v roce 1966 a výroba skončila až v osmdesátých letech.

Podobně jako MX-5 i nový sportovní Fiat má vynikat nízkou hmotnosti okolo 1000 kg. V případě pohonné jednotky se očekává použití přeplňovaného čtyřválce MultiAir o objemu 1,4 litru v několika výkonových verzích.

Nejostřejší provedení má samozřejmě nabídnout Abarth, jehož Spider má disponovat okolo 149 kW (203 k). Podobně jako tomu bylo v sedmdesátých letech i Fiat 124 Spider a Abarth se od sebe kromě výkonů a naladění podvozku budou odlišovat i vzhledem, kdy vůz se štírem ve znaku nabídne výrazně agresivnější linie a styl.

Na premiéru Fiatu 124 Abarth si máme údajně počkat do začátku příštího roku a předpokládá se představení na ženevském autosalonu se zahájením dodávek zákazníkům během léta roku 2016. Příznivci značky Abarth si pak na její provedení budou muset počkat až do roku 2017.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (17)
Avatar - petr164
16. 2. 2015 16:23
Re: Tak
Je to o ceně, ne o image, i když, tak spíš pro méně náročné. Alfa připravuje vlastní konstrukci s upravenou strojovnou od Maserati, což dává zcela jiné možnosti.
Avatar - petr164
16. 2. 2015 16:21
Logické
Pochopitelně je to dobré. Fiat se zaměřuje na levnější vozy pro běžnou populaci a Abarth tomu dává exkluzivitu v rámci základního designu. Alfa Romeo si zaslouží vyšší standard designu, který by měl být dostupný i pro běžného člověka, pokud přijme nejnižší výbavu a současně oběť prvků "kloboukkomfortu" za precizní pilotní zážitky. Jinak samozřejmě prémie doufejme i pro ty, kteří nejsou podvodníci a gauneři. Pak to bude dávat smysl.
Avatar - cerrbion
13. 2. 2015 14:08
Re: kdyby jen...
to je fakt pěkný
13. 2. 2015 11:11
kdyby jen...
to vypadalo přesně jako
[odkaz]

tak bych měl zase po dlouuuhe době o čem snít.
Bohužel ta Mazdička má trochu jiné proporce:/
Avatar - cerrbion
13. 2. 2015 11:06
Re: A bude kupe?
to je mi tě líto, že si připadáš starej.