Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Fiat 500e: Elektrická pětistovka na prvních fotografiích

David Bureš
Diskuze (9)
Stylový Fiat s elektrickým motorem se světu představí již tento měsíc.

Fiat oznámil, že na nadcházejícím autosalonu v Los Angeles veřejnosti ukáže elektrickou verzi modelu 500. Automobil bude k vidění i na předávání American Music Awards tuto neděli.

Italská automobilka zatím zveřejnila pouze dvě fotografie elektromobilu 500e. Na nich je patrné, že se změnila příď vozu, která ukrývá elektromotor. Ráfky kol jsou aerodynamičtěji tvarované, pneumatiky se patrně chlubí nízkým valivým odporem.

Z interiéru zmizela řadicí páka, pozměněné jsou přístroje před řidičem, které jsou digitální.

Fiat zatím nespecifikoval technické parametry auta. Podle dřívějších zpráv však elektromotor bude disponovat nejvyšším výkonem 74 kW. Neznámá zůstává kapacita baterií i dojezd auta.

Tisková zpráva ještě uvádí, že prodej Fiatu 500e bude v Kalifornii zahájen v příštím roce. Šéf Fiatu Sergio Marchionne se mimochodem nechal slyšet, že elektrická 500 vznikne právě kvůli předpisům tohoto amerického státu. Podle plánovaných nových emisních standardů má být v Kalifornii do roku 2025 každé sedmé nově prodané auto elektromobilem nebo hybridem.

Šéf Fiatu serveru Automotive News rovněž sdělil, že automobilka na každém prodaném exempláři 500e tratí až 10.000 dolarů (cca 200.000 Kč), a to přestože se vůz bude prodávat za třikrát vyšší cenu než výchozí 500. Ta v USA stojí 15.500 dolarů, tedy asi 310.000 korun. Elektromobil Nissan Leaf se ve Spojených státech mimochodem prodává za 35.200 dolarů, cenu však jako u ostatních elektrických aut lehce sníží daňový dobropis.

Pětistovku s elektromotorem mimochodem už postavily specializované firmy, například německá MK Group nebo italská Micro-Vett.

David Bureš
Diskuze (9)
19. 11. 2012 13:44
Re: Spravna cesta
ono to uz dospelo do toho stadia, ze energeticky narocne provozy (Ostravsko - vyroba oceli) maji diky "narizeni" statu prednostne vykupovat "eko" elektrinu natolik prodrazene vstupy a tim i vyrobu, ze prohravaji prakticky veskere dodavky s Indy, Cinany atd.

I kdyz mame vysokou pridanou hodnotu a presne a vysoce konkurenceschopne strojirenstvi, tak bez surovin jaksik vyrabet nejde a pri dnesni globalizaci a cenach na trhu pres to nejede vlak.

Takze zabalime strojirenskou vyrobu ve ktere mame desitky let tradici kvuli par ekofasistum ala pan Bursik, kteri prosadili zeleny tunel zvany fotovoltaiky (= legalni zarizeni, ktere ani nemusi fungovat, uplne postaci aby odebiraly ze site normalni elektrinu a pak ji vracely zpatky za 5nasobnou cenu jako ekologicky vyrobenou).

Tyhle lidi by se hodilo povesit za streva hlavou dolu do pruvanu
18. 11. 2012 01:09
Re: Spravna cesta
Keby boli dotovane iba panely, je to do istej miery OK.
Vrcholna absurdita je dotovanie z nich vyrobenej el. energie financiami z konvencnych zdrojov.
Akoby sme okrem dotacie auta, niekomu dotovali aj palivo najblizsich 15rokov...
17. 11. 2012 21:12
Re: Spravna cesta
a prodalo se jich víc než golfů >:D
17. 11. 2012 20:26
Re: Spravna cesta
Nabízí se paralela dotovaných solárních panelů pro výrobu "čisté ekologické" elektrické energie. ;-\
17. 11. 2012 20:21
Re: Spravna cesta
Správná cesta tak akorát do pekla. Fiat musí každý kus zadotovat a tyhle peníze si potom musí vzít od zákazníků, kteří si koupí klasické auto se spalovacím motorem. Jinak řečeno, elektromobil je dnes produkt neprodejný za komerční cenu na který se nedobrovolně všichni skládáme ve svých daních nebo dražších klasických autech. A pro koho tyhle elektromobily dotujeme? Pro pracháče, kteří neví co s penězma a tak si koupí pro zábavu ještě i dotovaný elektromobil. Zdá se, že principy tržní ekonomiky naše rozvinutá byrokratická společnost dávno opustila.