Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Fiat Fiorino Adventure: Malý dobrodružný profesional

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Mezi novinky Fiat Professional, které se představí na IAA v Hannoveru, patří i nová verze modelu Fiorino, která dostala označení Adventure. Hlavní inovací tohoto provedení je systém Traction+.

Fiat Fiorino Adventure je určen především pro zákazníky, kteří potřebují projet lehčím terénem. Automobilka hodlá nabídnout lehký užitkový vůz vhodný pro použití na stavbách a venkovských lokalitách, kde si poradí i s nezpevněnými vozovkami.

Nová verze nejmenšího užitkového Fiatu se od ostatních verzí Fiorina odlišuje ochrannou lištou na spodní hraně předního nárazníku, ochranným plechem pod motorem, širšími plastovými lištami chránícími boky, světlostí zvýšenou o 30 mm a koly s pneumatikami 185/65 R15 M+S.

Nejdůležitější novinkou ve výbavě Fiorina Adventure, která přispívá k jeho schopnostem zdolávat lehčí terén pouze s pohonem předních kol, je systém Traction+ . Ten je převzat z osobního modelu Qubo Trekking.

Traction+ je jakousi nadstavbou ESP. Řídicí jednotka simuluje pomocí speciálních algoritmů pro ovládání brzdového systému chování svorného diferenciálu. Traction+ se aktivuje tlačítkem na přístrojové desce a je v činnosti do rychlosti 30 km/h. Pokud ztratí kolo přilnavost, řídicí jednotka vydá signál brzdám, aby jej zpomalily a zároveň skrze diferenciál zabere jiné kolo, které je na tom momentálně lépe.

Pro zimní provoz může být Fiorino Adventure vybaveno zimními pneumatikami Goodyear UltraGrip 7+. Ty mají zaručovat maximální přilnavost na sněhu i ledu a zároveň nízkou hlučnost na všech površích.

K pohonu Fiatu Fiorino Adventure slouží nové provedení turbodieselu 1,3 Multijet 16V II s největším výkonem 70 kW, u nějž automobilka prozatím neuvádí spotřebu paliva, ale zveřejnila emise CO2, které mají hodnotu 113 g/km.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)