Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Fiat nabízí za podíl kanadské vlády v Chrysleru 125 milionů USD

redakce AUTO.CZ
Diskuze (8)
Nákupem podílu americké vlády se podíl Fiatu v Chrysleru zvýší na zhruba 52 procent.

Italská automobilka Fiat nabízí 125 milionů dolarů (asi 2,1 miliardy Kč), za podíl, který drží v americké automobilce Chrysler kanadská vláda. Uvedl to ředitel Fiatu Sergio Marchionne. Ottawa má asi 1,7 procenta akcií, které získala ještě v době, kdy se vlády USA a Kanady rozhodly podpořit záchranu Chrysleru. Před pár dny Fiat nabídl 500 milionů dolarů (zhruba 8,4 miliardy Kč) za zbývající šestiprocentní podíl, který má v Chrysleru vláda Spojených států.

"Nabídku jsme kanadské vládě předložili ve čtvrtek," řekl Marchionne novinářům v Benátkách. Marchionne řídí obě automobilky, tedy jak Fiat, tak Chrysler.

Nákupem podílu americké vlády se podíl Fiatu v Chrysleru zvýší na zhruba 52 procent. Fiat má ale faktickou kontrolu nad automobilkou už od roku 2009, kdy se domlouvala záchrana Chrysleru. Italové tehdy získali 20 procent akcií firmy s tím, že při splnění stanovených podmínek mohou podíl v automobilce postupně zvyšovat.

Marchionne také řekl, že kdyby se Fiatu podařilo dohodnout se s americkou organizací VEBA na podmínkách nákupu jejího podílu v Chrysleru, nemusel by Chrysler patrně ani vydávat nové akcie v rámci primární veřejné nabídky (IPO). VEBA je fondem zdravotní péče odborové organizace United Auto Workers a v Chrysleru má 45,7 procenta akcií.

Fiat už má opci na nákup 40 procent akcií, které VEBA drží. Zároveň však Italové platí 75 milionů dolarů (asi 1,3 miliardy Kč) za opci, kterou drží americké ministerstvo financí a která jej opravňuje nakoupit všechny akcie Chrysleru, které drží VEBA. "Ta práva (k nákupu akcií ve vlastnictví fondu VEBA) jsme koupili proto, abychom si byli jisti, že u stolu nebude sedět nikdo jiný," uvedl Marchionne. Manažer má na půl italský a na půl kanadský původ a z Fiatu udělal prosperující podnik.

Marchionne už v minulosti hovořil například o tom, že Fiat by mohl uvést na burzu akcie své luxusní značky Ferrari, která se věnuje výrobě sportovních vozů. Vstup na burzu je podle manažera jednou z možností, nyní ale prý firma peníze nepotřebuje. V úmyslu prý Fiat nemá ani odchod z Turína a zřízení nové centrály ve Spojených státech, jak se spekulovalo. S Fiatem je spojena historie severní Itálie a případný odchod by Italové asi těžce nesli. Fiat je největší průmyslovou skupinou v Itálii.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (8)
Avatar - Barrichello
7. 6. 2011 09:55
Re: no vida
Modely vyrobené chryslerem s jiným logem a jinou RJ a jinými tlumiči nejsou nové modely, to jsou převzaté modely. >:D
Jinak nic proti.
6. 6. 2011 10:19
Re: no vida
Četl si Sergia? Vypadá to, že peníze jsou...
Ofenziva se očekává, tak uvidime jak to dopadne... A i modely vytvořené spolu s Chryslerem jsou "nové"modely v jistém ohledu. A pokud budou jako Freemont, nebráním se jim.
Avatar - Barrichello
6. 6. 2011 10:13
Re: no vida
Pokud mají prachy......proč ne....
Ještě aby měli prachy na vývoj nových modelů pro celý Fiat Group, v poslední době se ta modelová ofenziva nějak silně zadrhla, nebý chrysleru, nemaj pomalu co prodávat, mimo prdítka a užitkáče...

Aby nakonec nemuseli soudruzi prodat New Holland.... Pár firem by mělo zájem o bývalý Ford Tractors :o))) A Fiatu by se peníze na vývoj mohli hodit..
6. 6. 2011 10:06
Re: no vida
Když už teď Fiat má 52% a další procenta ve hře včetně těch cca 45 "odborových", tak je určitě budou trápit ty 2% kanadských... To je vážně věc, kvůli které Sergio nespí... 100% je kulka do hlavy... rozumím.

P.S: Původní plán an toto všechno byl až za dva roky..., takže mají alespoň v tomto ohledu slušný náskok. Vypadá to dobře. >:D
Avatar - Barrichello
6. 6. 2011 09:57
Re: no vida
No on tam může přijít kdokoliv kdo přeplatí fiat, aby se hoši nakonec nedivili... >:D