Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Firma Prodrive slaví 30 let

Michal Fokt
Diskuze (4)
Jedna z nejslavnějších privátních firem, zabývající se přípravou, údržbou a provozováním závodních aut, si připomíná tři dekády své působivé existence.

Už je tomu 30 let, co David Richards a Ian Parry založili společnost Prodrive, Ta je dnes jedním ze synonym pro rallyeové závodění a stála de facto za vznikem ikony jménem Subaru Impreza. Ale Prodrive není jen Impreza WRC, dá se bez nadsázky říci, že na co Prodrive sáhlo, to vítězilo.

Už v prvním roce 1984 Rothmans Rally tým získal sedm triumfů v ERC a od roku 1987 začala plodná spolupráce s BMW, když Bernard Béguin zaznamenává první rallyeové vítězství pro mnichovskou automobilku při rallye Corsica. O rok později už M3 vítězí na 13 evropských rallye a navíc získává titul v britských cesťácích.

V roce 1992 už Prodrive slaví 50. vítězství ve WRC poté, co se v týmu objevuje kombinace Subaru Legacy a Colin McRae. V sezóně 1995

už má McRae jezdecký titul ve WRC a Subaru konstruktérský, který japonská automobilka drží ještě následující dva roky. S koncem tisíciletí se Prodrive vrací do BTCC a v roce 2000 trojice Fordů Mondeo od Prodrive dominuje sérii a přináší titul pro Alaina Menu. Rallyeové aktivity tím však rozhodně nekončí, 2001 se stává šampionem WRC Richard Burns a jako bokovka vzniká Subaru Rally Team USA, jenž získává pro změnu titul v tamní sérii.

Za zmínku stojí i rok 2003, kdy si Prodrive staví do poličky šestý pohár za vítězství ve WRC, tentokráte za laskavé asistence Pettera Solberga a jen tak mimochodem vyhrává třídu GTS při závodě 24 hodin Le Mans tým Prodrive Ferrari. Pravda, od té doby už Prodrive tak nezáří, v roce 2007 si připisuje vítězství ve třídě pro Aston Martin DBR9 a tím se prozatím impozantní šňůra uzavírá.

To ovšem neznamená, že se Prodrive z oboru stahuje nebo že by bylo v útlumu, spíše jiným způsobem rozložilo své síly. Z čistě rallyeového týmu se stala firma se širokým záběrem, dnes je aktivní v oblasti vývoje a následného licencování automobilových technologií, kompozitní materiály nevyjímaje a významnou složkou činnosti je i merchandising. V současnosti firma navíc provozuje čtyři tovární vozy Aston Martin ve vytrvalostní sérii WEC, nadále vyvíjí Global Rallycross Mini RX a stará se též o řadu Astonů a Mini pro soukromé týmy. Navíc se bude brzy stěhovat do nových prostor, což naznačuje, že aktivit bude přibývat. A určitě přijde i nějaký další titul...

Michal Fokt
Diskuze (4)
14. 10. 2014 21:56
Re: Gratulace
Nezapomenu na Top Gear a Clarksnův "squirrel-mixer" :-)
14. 10. 2014 16:55
Re: Gratulace
Ať to dál rychle jede...:-)
Díky za SWRT.. :yes:
Avatar - Dinar
14. 10. 2014 16:45
Re: Gratulace
Souhlas, Prodrive je pojem, ať se jim daří, i když těžko říct, jestli dají ještě dalších třicet let, než nastane doba elektrická a game over. Každopádně, gratulace! ;-) :yes:
14. 10. 2014 15:34
Gratulace
Ať se daří dál.
Škoda, že se nepodařilo uvést v život P2.
A díky za PPP.