Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford a Fiat: nové mini vozy do dvou let

Ondřej Láník
Diskuze (49)
Automobilky Ford a Fiat se dohodly na spolupráci při vývoji nové generace malých městských vozů. Na svět se dostanou na přelomu let 2007 a 2008.

Automobilky Ford a Fiat se dohodly na spolupráci při vývoji nové generace malých městských vozů. Na svět se dostanou na přelomu let 2007 a 2008.

Automobilky Fiat a Ford Motor Company podepsaly závěrečné smlouvy týkající se vzájemné spolupráce při vývoji a výrobě městských vozů (tzv. sub-segmentu B). Na trhu se tak v budoucnu objeví dva výrazně odlišné malé automobily, jejichž vnější i vnitřní design bude zachovávat firemní identitu a specifický styling obou spolupracujících značek.

Obě automobilky považují připravované mini vozy za velmi důležitou součást svého modelového portfolia - Fiat předpokládá, že chystaný malý vůz se stane pokračovatelem řady Fiat 500. U Fordu tento vůz nahradí na evropském trhu stále populární model Ford Ka.

Jak Fiat, tak Ford mají se stavbou malých modelů pro evropský trh velké zkušenosti. Od těsné spolupráce si obě automobilky slibují výrazné snížení vývojových nákladů a díky optimalizaci společného nákupu od dodavatelů také zefektivnění vlastní výroby. Zákazníci potom budou profitovat z vysoké kvality nových modelů a výborného poměru jejich ceny a nabízených hodnot, přičemž obě novinky budou stále nezaměnitelnými reprezentanty svých značek se všemi charakteristickými rysy.

Základem pro připravované nové modely se stane platforma současného Fiatu Panda a nové vozy se budou vyrábět v polském závodě Fiat ve městě Tychy, přičemž do jejich vývoje budou výrazně zapojeni specialisté automobilky Ford. Pohonné jednotky těchto nových modelů budou dodávat polské a italské závody automobilky Fiat.

„Uzavřené dohody o strategické spolupráci s Fordem jsou významným milníkem vývoje naší společnosti a dokládají náš systematický postup při formování přesně zacílených aliancí, které dokážou efektivněji pracovat s dodavateli i připravovat nové platformy a celé modely,“ říká Sergio Marchionne, generální ředitel Fiat Group a Fiat Auto.

„Jsme si jisti, že připravovaný nástupce modelu Ford Ka se stane stejně charismatickým vozem,“ tvrdí John Fleming, prezident a generální ředitel Ford of Europe. „Nový vůz si zachová nebo ještě více zvýrazní všechny přednosti, spojované s modely značky Ford a stane se nejaktuálnější interpretací jejího moderního „kinetického“ designu - vždyť za styling nástupce modelu Ford Ka je odpovědný přímo Martin Smith, výkonný ředitel designu Ford of Europe.

Nové malé modely automobilek Ford a Fiat by se na trhu měly objevit na přelomu let 2007–2008. Roční produkce by měly činit asi 240 000 vozů rozdělených v přibližně stejném poměru mezi obě spolupracující značky.

Ondřej Láník
Diskuze (49)
8. 11. 2005 20:24
Re: Takze to bude fiat se znackou Fordu
;-) :yes:
8. 11. 2005 20:23
Re: Národní umělec
>:D :yes: