Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford a Roush odhalují nový „letecký“ Mustang GT, který inspirovala slavná stíhačka stejného jména

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)

Ford ve spolupráci s Roush Performance připravil specificky upravený Mustang GT pro leteckou show EAA AirVenture v Oshkosh ve Winsconsinu, který byl postaven v jednom jediném exempláři.

 

Ford v letech 2008 až 2016 pro leteckou show EAA AirVenture v Oshkosh ve Winsconsinu, která je jednou z největší akcí svého druhu, připravil pro každý ročník jeden speciálně upravený Mustang. V roce 2017 byla sice tradice v podobě vozu, jehož úpravy byly inspirovány letectvím a jeho představení se odehrávalo v rámci EAA AirVenture v Oshkosh zachována, ale Mustang tehdy nahradil pick-up F-150 Raptor.

V loňském roce se vrátil tradiční objekt úprav, jímž je Ford Mustang a v letošním roce tato tradice pokračuje. Ford již začátkem června v souvislosti se 75. výročím vylodění spojenců v Normandii oznámil, že pro letošní rok se zdrojem inspirace stal North American P-51D Mustang pojmenovaný „Old Crow“, jehož pilotem byl Bud Anderson, ale teprve nyní se upravený Ford Mustang představuje v celé své kráse.

Ford letos při přípravě upraveného kupé Mustang GT spojil své síly se společností Roush Performance, jejíž zakladatel Jack Roush mimochodem vlastní i několik plně letuschopných letounů North American P-51 Mustang v různých provedeních, mezi nimiž měl i stroje v barvách slavného „Old Crow“.

“Old Crow” Mustang GT je celé jméno letošního speciálu v barvách stejnojmenného letounu z druhé světové války. Pod atraktivním leteckým kabátem se samozřejmě neukrývá sériová technika, ale řada úprav, zvyšujících dynamické schopnosti vozu i jeho exkluzivitu, k nimž patří i zadní spoiler z nového Shelby GT500.  

Pod kapotou je uložen pětilitrový vidlicový osmiválec, který je osazen kompresorem Roush Performance TVS R2650, stojícím za nejvyšším výkonem 522 kW (710 k) a točivým momentem 827 N.m. Tyto hodnoty míří na zadní kola prostřednictvím šestistupňové manuální převodovky. Vedle kompresoru se může vůz pochlubit i novým sáním od Roush Performance či aktivním výfukovým systémem od Ford Performance.

Podvozek je zde osazen stavitelnými tlumiči MagneRide. Kontakt se zemským povrchem zajišťují 20palcová kola od Roush Performance, která obouvají pneumatiky Continental ExtremeContact o rozměrech 275/35 R20.

Za úpravami karoserie i techniky nezaostává ani interiér, v němž zaujme především kožené čalounění sportovních předních sedadel se čtyřbodovými pásy i řady dalších částí a kombinace hnědé, zelené a černé barvy spolu s řadou detailů v červené barvě.

“Old Crow” Mustang GT bude vystaven v rámci letecké show EAA AirVenture v Oshkosh ve Winsconsinu ve dnech od 22. do 28. července a stejně jako jeho předchůdci bude vydražen v aukci, jejíž výtěžek jde ve prospěch programu Young Eagles EAA (Experimental Aircraft Association).

Bud Anderson se narodil 13. ledna roku 1922 v kalifornské Oaklandu a do amerického vojenského letectva nastoupil v roce 1942 ve svých dvaceti letech. Nejvíce se proslavil právě ve spojení se stíhacím letounem North American P-51D Mustang pojmenovaným „Old Crow“ po stejnojmenné whisky. S tímto strojem absolvoval během druhé světové války 116 misí. Po válce byl zkušební pilotem a ve vietnamské válce velel 355. taktickému křídlu se stroji Republic F-105 Thunderchief. Do výslužby odešel v hodnosti plukovníka v roce 1972. Na svém kontě má mimo jiné přes 25 vyznamenání a 16 vítězství ve vzdušných soubojích, což z něj činí trojnásobné letecké eso.

Zdroj: Ford Motor Company

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)

Doporučujeme

Avatar - SKAY
17. 7. 2019 19:22
Humberto
Zvenku trochu divoké.Jinak fajn počin a kdeto ma kulomety? :-)