Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford dal zákazníkům možnost vytisknout si příslušenství do auta na 3D tiskárně

Ondřej Mára
Diskuze (9)

Nedávno představený Ford Maverick je vybaven systémem speciálních úchytů, do kterých bude možné umístit vlastní příslušenství vyrobené na 3D tiskárně.

Ford Maverick je sice nejmenším pick-upem v nabídce modrého oválu, přesto vzbudil obrovský zájem. Jeho cena totiž začíná na velice rozumných částkách, nabízí praktickou korbu, zajímavou technologickou výbavu a v neposlední řadě chytré úložné prostory v kabině. A k nim patří také speciální slot pro příslušenství s označením FITS.

Zkratka pro Ford Integrated Tether System označuje prozatím pouze jeden speciálně tvarovaný slot, umístěný na zadní straně středového tunelu, do kterého lze umístit příslušenství podle výběru samotného zákazníky. A díky jednoduchému geometrickému tvaru FITS slotu by neměl být problém si toto příslušenství vytisknout na 3D tiskárně.

Automobilka již poskytla materiály k tisku příslušenství pro FITS slot jako open-source zdroj, díky čemuž mají šikovní lidé možnost si do svého auta vyrobit prakticky cokoliv. Stačí umět s odpovídajícím softwarem, mít trochu fantazie a vlastnit 3D tiskárnu. Není to sice málo, komunita 3D tiskařů se ovšem v posledních letech neustále rozrůstá.

Samotná automobilka pak již nyní nabízí k vytištění několik doplňků, jako například držáky nápojů, odkládací kapsy či odpadkové koše, držáky kabelů, držáky na batohy, atd. Zákazník si tak může vytisknout několik typů příslušenství a střídat ho podle potřeby. Ostatní modely pak může uložit například do odkládacího prostoru pod zadní lavicí.

Video se připravuje ...

Je těžké předpovídat, jak se myšlenka s FITS sloty ujme mezi zákazníky. Ze strany automobilky jde ale o zajímavý nápad, jak uživatelům umožnit ještě lepší přizpůsobení kabiny vlastním potřebám. Má to ale jeden drobný háček.

Podle posledních informací se totiž Ford Maverick nedostane na evropský trh, takže dokud Ford neosadí systémem FITS jiný model, máme zřejmě smůlu. Rozhodně jde ale o zajímavý nápad.

Ondřej Mára
Diskuze (9)

Doporučujeme

12. 6. 2021 15:52
Re: Ako je možné...
Načo sa mi predstavuješ? O kamoša tvojich kvalít nemám záuem. ;-)
11. 6. 2021 18:20
Re: Ako je možné...
Kup si nejakou dachnu a neotravuj, ty cedecko tve. Zpatecnici dementni.
11. 6. 2021 16:10
Re: Proč ne
:yes:
Avatar - eLzyx
11. 6. 2021 14:10
Re: Ako je možné...
nabízí se spíše jiná otázka. Taková základnější. Jak je možné, že americký Ford dokáže vyrábět auta a ten evropský takové nudné, s ostatní automobilovou produkcí zaměnitelné, plechovky?
Avatar - eLzyx
11. 6. 2021 14:09
otvírák na pivo
teda, oficiálně integrovaný otvírák na pivo jsem u auta ještě neviděl :-O (fotka 59)