Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford GT: S vývojem pomohl 3D tisk. Tisknout ale můžete i vy

Michal Fokt
Diskuze (0)
Ford ukazuje, jak 3D tisk pomohl vzniknout jak supersportovnímu kupé GT, tak Focusu RS nebo Mustangu. A teď si můžete vyrábět Fordy sami doma.

S 3D tiskem se nám doslova roztrhl pytel. U Audi staví repliky, Local Motors bude mít z tiskárny většinu auta a u Fordu má také tato moderní technika výroby nemalý podíl na vzniku ikonických sportovních aut. Ford prozradil, že při vývoji Fordu GT, Focusu RS i aktuálního Mustangu byl proces 3D tisku důležitou "součástí party". Výhodou tisku je, že navržený díl je hotový v řádu hodin, což designérům a inženýrům umožňuje testovat a vylepšovat komponenty v rekordně krátkém čase.

V případě Fordu GT vznikl v procesu vývoje pomocí 3D tisku mimo jiné volant, volicí pádla převodovky nebo komponenty pro výklopné dveře. Z tiskárny ale pochází třeba masky chladiče pro Mondeo Vignale nebo kryt motoru Fordu Mustang pro sériové modely. Však také Ford už oslavil půlmiliontý vytištěný díl pro masovou produkci.

Navnadilo vás to? V tom případě mám dobrou zprávu. Pokud si chcete sami vytisknout některý z modelů značky Ford, můžete si zakoupit datový soubor. A pokud nemáte možnost 3D tisku a přesto byste vytištěné autíčko chtěli, můžete si zakoupit už hotový model z ABS plastu. No a pokud netrváte přímo na autě od modrého oválu a prostě vás jen baví sledovat, jak modýlek vzniká, můžete sáhnout po některém z konceptů od Hondy. Ta po vás dolary chtít nebude, ale raději si vypněte zvuk...

Michal Fokt
Diskuze (0)