Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford investuje do mladé značky Rivian. Partnerství má urychlit nástup elektrického věku

Stanislav Kolman
Diskuze (1)

Modrý ovál navázal partnerství se startupem Rivian, jenž před časem ukázal své první čistě elektrické modely. A právě elektromobily budou hlavním předmětem spolupráce.

Jak už od nás víte, Rivian aktuálně pracuje na svém pick-upu R1T a sportovně-užitkovém voze R1S. Oba produkty už se představily formou konceptu a čeká se na sériovou výrobu.

Kromě stavby vlastních elektrických automobilů chce ale Rivian vydělávat i jinými způsoby. Například tím, že ostatním automobilkám nabídne svou techniku. Jednou takovou je i modulární architektura připomínající skateboard, jež je určena pro široké spektrum nejrůznějších vozů.

Do nového strategického partnerství investoval Ford přibližně 500 milionů dolarů (více než 11,5 miliardy korun) a v první fázi mají obě strany spolupracovat na vývoji akumulátorů pro příští elektrické fordy.

Zatím nejsou k dispozici konkrétní informace o tom, na kterých modelech se bude pracovat, ale podle všeho půjde o zcela nové produkty. V zámoří se modrý ovál zaměřil hlavně na SUV a pick-upy a není žádným tajemstvím, že aktuálně připravuje elektrickou verzi svého poptávaného modelu F-150.

Šéf Fordu Jim Hackett je z nové spolupráce nadšený a říká, že partnerství s Rivianem přináší nový přístup k vývoji elektromobilů, zatímco mladičká společnost může těžit ze znalostí a zdrojů modrého oválu. Obě strany se pak shodují na tom, že klíčovým milníkem partnerství je urychlení přechodu na elektrické vozy a tím udržitelnou mobilitu.

Byť jde o významnou spolupráci, Rivian zůstává nezávislou společností. Pro Ford je to další důležitá kooperace, již před časem oznámila americká automobilka úzkou spolupráci s Volkswagenem, se kterým bude společně vyvíjet užitkové vozy.

Stanislav Kolman
Diskuze (1)

Doporučujeme