Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford má po sedmi letech rating zpět v investičním pásmu

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings zvýšila hlavní rating americké automobilky Ford Motor na stupeň BBB minus z dosavadní známky BB plus.

Zvýšení hodnocení znamená, že rating automobilky se po zhruba sedmi letech vrací do investičního pásma. Druhá největší automobilka v USA přitom ještě v roce 2006 balancovala na pokraji bankrotu.

Zvýšení ratingu do investičního pásma znamená, že akcie automobilky nyní budou moci nakupovat i další potenciální investoři. Například většina penzijních a některé investiční fondy mají zakázáno investovat do takových firem, které mají rating v podřadné kategorii.

Přestože Fitch uznává, že proces zotavení podniku je téměř dokončen, upozorňuje také na potenciální rizika v podobě pomalejšího růstu prodeje, a to hlavně v Evropě.

"Fitch se domnívá, že odvedená práce staví automobilku Ford do pevné pozice, kde ustojí výrazné cyklický i další tlak, jemuž globální odvětví výroby automobilů teď čelí," uvedla ratingová agentura. Ford se v roce 2006 odhodlal k riskantnímu kroku a vypůjčil si více než 23 miliard dolarů (téměř 437 miliard Kč v dnešním kurzu), aby mohl realizovat plánované reformy a firmu od základů změnit. Za půjčky ručil i svým ceněným logem ve tvaru modrého oválu s nápisem Ford.

Pokud má Ford znovu plně ovládnout práva ke svému logu, bude muset firmě zvýšit rating ještě alespoň jedna významná agentura. Tedy buď Standard & Poor's nebo Moody's Investors Service.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)