Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford měl nejziskovější první čtvrtletí za posledních 13 let

redakce AUTO.CZ
Diskuze (2)
Část analytiků tvrdí, že potíže v Asii by mohly Fordu ještě dále pomoci.

Letošní první čtvrtletí bylo pro americkou automobilku Ford Motor z hlediska tvorby zisku nejlepší za posledních 13 let. Pomohl jí především nárůst prodeje na domácím trhu a částečně i vyšší poptávka po automobilech s nízkou spotřebou. Čistý zisk tak vzrostl na 2,55 miliardy dolarů (asi 42,1 miliardy Kč) z 2,09 miliardy USD, kde byl před rokem.

Tržby společnosti meziročně vzrostly o 18 procent na 33,1 miliardy dolarů (asi 545,9 miliardy Kč). Překonaly tak očekávání analytiků, kteří je podle agentury Reuters odhadovali na 29,7 miliardy dolarů. Firma navíc od začátku letošního roku snížila dluh asi o 2,5 miliardy na 16,6 miliardy dolarů.

Automobilka zároveň uvedla, že nedávné silné zemětřesení v Japonsku mělo na její aktivity jen minimální dopady a část analytiků dokonce tvrdí, že potíže v Asii by mohly Fordu ještě pomoci. Automobilka uvedla, že v souvislosti s přerušením výroby kvůli zemětřesení v Asii zatím přišla asi o 12.000 až 14.000 vozů, které by tam jinak vyrobila.

"Ford nadále zvyšuje podíl na trhu. Očekáváme, že bude tento trend pokračovat," uvedl k hospodaření automobilky analytik finanční společnosti Capital Advisors Growth Fund Channing Smith. "Myslím, že Ford a mnoho dalších amerických automobilek vezmou část tržního podílu automobilkám z Japonska," dodal.

Zisk na akcii Fordu v prvním čtvrtletí se zvýšil na 61 centů z 50 centů před rokem. Bez mimořádných účetních položek zisk na akcii činil 62 centů, zatímco analytici v průměru předpokládali, že zisk zůstane na 50 centech. Na provozní úrovni je Ford v zisku sedm čtvrtletí po sobě.

Výhled prodeje automobilů na severoamerickém trhu nechal Ford beze změn a nadále počítá, že ve druhém čtvrtletí tam prodá zhruba 710.000 vozů. Vůbec poprvé automobilka zveřejnila i výhled celosvětového prodeje, kde ve druhém kvartále počítá s prodejem asi 1,46 milionu vozů.

Ford je první americkou automobilkou, která od zemětřesení v Japonsku zveřejnila výsledky hospodaření. Zatímco japonské automobilky Toyota Motor s Honda Motor uvedly, že jejich celoroční výroba kvůli zemětřesení výrazně klesne, Ford sdělil, že na jeho činnost nebude mít zemětřesení žádný velký vliv.

Akcie automobilky na začátku obchodování na burze v New Yorku vzrostly o více než tři procenta a dostaly se nad 16 dolarů.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (2)
27. 4. 2011 16:05
Re: Jojo, hlavně že analytici měli plnou pusu
Je dobře že Ford nemusí řešit už moc Mazdu, která by ho teď táhla ke dnu. Jako Nissan tahne Renault. ;-) [odkaz]
Avatar - Barrichello
27. 4. 2011 09:41
Jojo, hlavně že analytici měli plnou pusu
řečí, že události v japonsku tvrdě zasáhnou i Velkou trojku.
No a oni zasáhli jen GM a to ještě ne tvrdě.

Ford a Chrysler se smějí a problémy v japonsku je příliš netíží, neb oni z japonska skoro nic neberou >:D

Dobré zprávy že se Fordu daří :yes: