Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford of Europe: Novým šéfem designu jmenován Joel Piaskowski

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
U modrého oválu dochází ke střídání stráží na pozici Výkonný ředitel designu divize Ford of Europe.

U modrého oválu dochází ke střídání stráží na pozici Výkonný ředitel designu divize Ford of Europe.

Joel Piaskowski se k 1. červenci 2014 stane novým šéfem designu evropské divize koncernu Ford a nahradí na této pozici Martina Smitha. Ten prozatím ze služeb automobilky Ford neodchází, ale bude až do svého odchodu do důchodu, plánovaného na konec roku, pracovat na globálním projektu, studujícím budoucí směřování jeho designu.

V současnosti čtyřiašedesátiletý Martin Smith působil ve funkci ředitele designu od 1. července 2004 a odpovídal také design v organizační složce Ford Asia Pacific and Africa.

Předtím, než přišel k Fordu, pracoval Smith u General Motors Europe jako výkonný ředitel designu značek Opel a Vauxhall a ještě dříve zastával pozici ředitele designu výrobní řady kompaktních vozů v Adam Opel AG.

V letech 1977 až 1997 Martin Smith vystřídal několik vedoucích postů v Audi AG, kde byl mimo jiné ředitelem externího designérského střediska v Mnichově. V roce 1991 se stal šéfdesignérem interiérů Audi. Svoji dráhu designéra však zahájil již v roce 1973 u Porsche AG.

Narodil se v britském Sheffieldu. Má bakalářský titul v oboru strojírenství z univerzity v Liverpoolu a titul magistra designu z Královské akademie umění (Royal College of Art) v Londýně.

Pětačtyřicetiletý Joel Piaskowski nastoupil k Fordu v roce 2010 jako šéf designu exteriérů v Severní Americe a vedl tým designérů při práci na nových generacích modelů F-150 a Mustang. V lednu 2013 pak byl jmenován ředitelem designu pro Ford Asia Pacific se sídlem v australském Melbourne, odkud se nedávno vrátil do severoamerického Dearbornu.

Před příchodem do služeb Fordu byl Piaskowski v letech 2009 až 2010 prezidentem design centra automobilky Mercedes-Benz a předtím působil šest let jako ředitel designu pro Hyundai ve Spojených státech. Svou kariéru začínal v roce 1990 u General Motors, kde následujících 12 let pracoval na designu exteriérů i interiéru pro několik značek tohoto koncernu.

Piaskowski se narodil v Michiganu a v roce 1990 absolvoval s bakalářským titulem Vysokou školu výtvarných studií v Detroitu, kde se specializoval na design dopravních prostředků.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
30. 5. 2014 09:44
Fakt dobrá "maska"!
Len dúfam, že sa nenechá inšpirovať zrkadlom v kúpeľni.
30. 5. 2014 09:32
Jozef Pieskovsky
Nechapu jedno, proc maji lokalni dizajnova centra, kdyz maji globalni jednolity dizajn?