Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford Ranger Raptor přijíždí v extrémní závodní verzi pro Baja 1000

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Stejně jako F-150 Raptor a Bronco DR, také nový Ranger Raptor vyráží na jeden z nejnáročnějších terénních závodů na světě.

Již tento měsíc, konkrétně v termínu od 18. do 20. listopadu, proběhne devětačtyřicátý ročník náročného terénního závodu Baja 1000, který se pravidelně jezdí v Mexiku na Kalifornském poloostrově. Opět se očekává řada známých závodních a zajímavých strojů, včetně jedné parádní novinky.

Divize Ford Performance se totiž pochlubila speciální závodní verzí nové generace ostrého trucku Ford Ranger Raptor, která byla postavena speciálně pro závod Baja 1000. Na stavbě se přitom vedle fordu podílel i australský závodní tým Kelly Racing a americký tým Lovell Racing.

Video se připravuje ...

Pick-up, který se zúčastní závodu v kategorii „Stock Class“, je osazen 3,0litrovým motorem V6, který u nové generace Rangeru Raptor nahradil starší dvakrát přeplňovaný čtyřválcový diesel. Zajímavostí však je, že nový vůz bude spalovat speciální palivo Shell, které je z 30 % vyrobeno z udržitelných zdrojů – tedy například různých přírodních olejů a organického odpadu.

Karoserie vozu zaujme už na první pohled svými o 2 palce rozšířenými podběhy, ve kterých jsou závodní kola Method Racing, obutá do terénních pneumatik BFGoodrich s pořádným vzorkem. Celá karoserie je navíc zvednutá o 3 palce, což v poušti jistě přijde vhod.

Novinka dostala také robustní přední rám, ochranu podvozku, šnorchl na pravém blatníku, přídavná světla v masce, na kapotě i na rámu za střechou a upravenou korbu. Ta je osazena dvěma náhradními pneumatikami, zvedákem, hasicím přístrojem, pracovním světlem a přišla o tradiční víko.

Pohledy do kabiny pak prozrazují přítomnost bezpečnostního rámu, závodních sedaček a závodních vícebodových pásů. Kabina bude také zřejmě očesána od všeho nepotřebného a osazena speciálním vybavením pro navigátora.

První testování prototypu probíhalo v drsných podmínkách australského vnitrozemí. Následně byl vůz dopraven do USA a jeho závěrečné testy probíhaly v kalifornském údolí Johnson Valley. Pro nový Ranger Raptor přitom půjde o důležité vystoupení, na americkém trhu by se totiž měl začít prodávat teprve během nadcházejících týdnů.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme