Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford série F je po 46 letech stále na špici zájmu věrných zákazníků

Mirek Mazal
Diskuze (2)

Vývoj ekologicky prezentovaných elektromobilů probíhá na plné obrátky, současně Ford nezapomíná na těžkotonážní modely zaručující prvenství na trhu. Kralování tradičně zpochybňuje přímá konkurence.

Ford kopíruje vývojové tendence automobilového trhu snahou elektrifikovat nabídkové portfolio nových vozidel, přesto je v jádru stále konzervativním podnikem oslovující zájemce o poctivé železo. Inženýři v Michiganu bádají nad efektivním použitím nabíjecích baterií, zatímco kolegové neméně důležitého zaměření zdokonalují léta ověřenou spalovací techniku velkých a ekologicky provokativních modelů.

Video se připravuje ...

Soustředění Fordu na elektřinu dokazují marketingové materiály, reklamní spoty vyvracejí pověry a mýty, zároveň se značka sama prezentuje jako „jeden z lídrů přechodu na elektromobilitu v Evropě“. Snaha přesvědčit o šetrné alternativě stíní faktickou dominanci v prodeji pick-upů a trucků legendární série F, kterých se od roku 1948 prodalo dohromady přes 40 milionů.

Fordy série F jsou pro Američany automobilovým symbolem, i v roce 2022 patří milovaní těžkotonážníci mezi nejprodávanější vozidla. Loni si nový kus pořídilo přes 640 tisíc zájemců, což je absolutní prvenství už 46. rok v řadě. Každých 49 sekund se prodal nový kus série F, přestože se dealerská síť potýkala s problémy dodavatelského řetězce. Omezení dílů snížilo počet předaných aut proti předloňskému součtu asi o 86 tisíc, i tak je posledních 12 měsíců velkým úspěchem a potvrzením, že věrní Američané pick-upy a trucky od Fordu neopustí ani v dobách globálního protěžování elektromobilů.

Představenstvo v Dearbornu slaví, kdežto konkurenční General Motors opětovnou korunovaci už tradičně zpochybňuje. Koncern jako každý rok navrhuje sečtení prodejů Chevroletů a GMC, čímž by se Ford dostal na druhou pozici právě za GM. „Počítáme nákladní vozidla staromódním způsobem jedno po druhém a v tomto ohledu jsme jasným lídrem,“ hájil nespokojeného výrobce jeho mluvčí Jim Cain.

V České republice Ford oficiálně nabízí menší pick-up Ranger. Základní cena vrcholné verze Raptor dosahuje cca 1,9 milionu Kč, což není málo, ačkoliv je Ranger v USA považován za chudého příbuzného suverénní ikony F-150. Krále pick-upů do Česka dováží zprostředkovatelské společnosti, proto se na našich cestách občas vyskytují, větší provedení (např. F-450) jsou vzácností.

Mirek Mazal
Diskuze (2)

Doporučujeme

9. 1. 2023 18:45
Ford novinky
Ford novinky naleznete na jednom miste: http://www.fordauto.sk/
Avatar - Lonestarstate
9. 1. 2023 02:48
Poctivej hlinik
Tak tohle “poctive zelezo”, ma ve skutecnosti celou karoserii z hliniku. Jako jediny. A take jako prvni presel z osmivalcu na oturbene sestivalce. Takze chapu, ze v porovnani s evropskyma prditkama je to mamut, ale kritizovat Ford, ze neni dostatecne ekologicky, kdyz vyrabi, co lidi kupuji a co by si jinak koupili stejne jinde a jeste mene ekologicke je docela chucpe. Jinak kdo jel v modernejsich F-150 vi, ze tenhle truck proste nema konkurenci. A ve vyssich vybavach je to uvnitr naprosto luxusni obyvak.