Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford Shelby GT350 Mustang „Ole Yeller“: Inspirován letadlem i pilotem (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (13)
Ford si pro letošní leteckou show EAA AirVenture v Oshkosh připravil Shelby GT350 Mustang, jenž svým vzhledem a připomíná jeden konkrétní P-51D Mustang a jeho pilota.

Ford již tradičně připravuje specificky upravený Mustang pro leteckou show EAA AirVenture v Oshkosh ve Winsconsinu, který vznikne v jednom jediném exempláři. V průběhu jedné z největších leteckých akcí svého druhu na světě bude vydražen v aukci a její výtěžek jde ve prospěch programu Young Eagles EAA (Experimental Aircraft Association).

Letošní Ford Shelby GT350 Mustang „Ole Yeller“ svým barevným provedením připomíná stíhací letoun North American P-51D Mustang, který se právě pod jménem „Ole Yeller“ a kompletně celý ve žluté barvě nejvíce proslavil po skončení své aktivní služby u vojenského letectva.

Ford oděl svůj Shelby GT350 Mustang „Ole Yeller“ do stejných barev, jimiž se pyšní slavný letoun a jeho karoserii ozdobil sadou aerodynamických prvků z uhlíkových vláken. Žlutému laku karoserie pak vedle samotné struktury uhlíkových vláken dělá společnost černá a zelené podsvícení vozu.

V interiéru žlutá barva pouze doplňuje vládnoucí černou a pozornost zde mají vedle sedadel Recaro s jejich speciálním čalouněním přitahovat i detaily v podobě provedení prahů a výplní dveří či dvoubarevné bezpečnostní pásy.

Pod kapotou se žádné změny neodehrály a pracuje zde i nadále atmosférický vidlicový osmiválec, který z objemu 5,2 litru produkuje výkon 392 kW (533 k) a točivý moment 582 N.m. Tyto hodnoty míří na zadní kola prostřednictvím šestistupňové manuální převodovky Tremec.

Ford uvádí, že tento Shelby GT350 Mustang má speciálně nastavené odpružení, které jej dělá maximálně na okruhy zaměřeným strojem v historii modelové řady, jenž je ovšem stále schválen pro běžný silniční provoz.

North American P-51D Mustang, který posloužil za inspiraci pro tento Ford, patří minimálně ve Spojených státech amerických k nejslavnějším zástupcům svého druhu. Neproslavilo jej přitom pouze jeho výrazné barevné provedení, ale skutečnost, že sloužil jako zaváděcí letoun při rychlostních leteckých závodech kolem pylonů v Renu a jeho bývalý majitel a pilot Bob Hoover s ním od roku 1985 stále drží rychlostní rekord pro vrtulová letadla v přeletu od pobřeží k pobřeží nad územním Spojených států amerických s časem 5 hodin a 20 minut.

Vedle samotného letadla si rozhodně zaslouží i Bob Hoover. Tento bývalý vojenský, zkušební a akrobatický pilot patří k zakladatelům moderní letecké akrobacie a jej se svým „Ole Yeller“ se zúčastnil více než 1000 leteckých show. K jeho nejslavnějším kouskům patří nalévání čaje z konvice do sklenice během řízení výkrutu v dvoumotorovém stroji, při němž se letoun otáčí o 360 stupňů kolem své podélné osy.

Ford Shelby GT350 Mustang „Ole Yeller“ je pokračovatelem tradice zahájené v roce 2008, kdy byl představen Ford Mustang AV8R. Od té doby je každý rok u příležitosti EAA AirVenture v Oshkosh automobilkou upraven jeden Mustang a vydražen ve prospěch programu Young Eagles EAA (Experimental Aircraft Association).

Rok 2009 tak přinesl premiéru Fordu Mustang AV-X10 „Dearborn Doll“ a následovaly vozy Roush&Shelby SR-71 Mustang, Blue Angels Ford Mustang GT, Ford Mustang Red Tails Edition, U.S. Air Force Thunderbirds Edition Mustang, F-35 Lightning II Edition Mustang a v loňském roce Ford Mustang Apollo Edition.

Zcela mimo tuto řadu je pak Roush P51A Mustang, který je sice rovněž inspirován svým okřídleným jmenovcem, ale byl připraven pro SEMA Show v roce 2007.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (13)
Avatar - Barrichello
18. 7. 2016 23:44
Re: No ne,
Taaak, normálka, s Jaguarem nebo ted s CTS se mě ptá taky každej druhej co to je a co a jak. Protože sou to auta, který sou na silnici rarita.
S Chryslery či BMW se mě neptal skoro nikdo...
Avatar - CHerokee
18. 7. 2016 21:58
Re: No ne,
Taky.
18. 7. 2016 20:03
Re: No ne,
vzdycky se najde nejakej 'fanda' >:D >:D
hezkej vecer .... :-)
Avatar - CHerokee
18. 7. 2016 19:18
Re: No ne,
Asi nějaký Hater, nebo hater US cars >:D ...já si říkal za co to mám....
18. 7. 2016 17:41
Re: No ne,
vetsinou palce v diskuzich neresim, ale koukam, ze tu mas nejakyho obdivovatele, kterej ti vsude dal :no:
ja to nebyl :-)