Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford SuperVan 4.2 vyrazí na Pikes Peak. S nižší hmotností i výkonem

Ondřej Mára
Diskuze (3)

Extrémní elektrická dodávka vyrazí na Pikes Peak v upravené verzi, která sází na nižší hmotnost a vyšší přítlak.

Automobilka Ford představila na loňském Festivalu rychlosti v Goodwoodu novou generaci své nadupané dodávky SuperVan, která se mohla pochlubit parametry supersportu. Tedy elektrického supersportu.

Ford SuperVan 4.0 byl osazen čtyřmi elektromotory o výkonu 2000 koní, akceleraci na stovku měl zvládnout pod 2 sekundy a maximální rychlost dosahovala 320 km/h. Automobilka neodhalila kompletní technické parametry, dodávka však využívala některé komponenty modelu E-Transit Custom, prakticky vše ale prošlo rukama odborníků z Ford Performance.

Video se připravuje ...

Ford SuperVan pro Pikes Peak 2023

Proč ale o dodávce píšeme v minulém čase? Automobilka totiž představila novou verzi Ford SuperVan 4.2, což je speciál postavený pro závod Pikes Peak International Hill Climb, který patří mezi nejnáročnější závody světa.

Letošní ročník Pikes Peak se pojede 25. června 2023. Trať dlouhá bezmála 20 kilometrů má 156 zatáček a ze startu ve výšce 1440 metrů nad mořem vyvede závodníky až do cíle ve výšce 4300 metrů nad mořem.

V rámci úprav automobilka výrazně zapracovala na aerodynamice, kterou by měl zlepšit jak výrazný přední splitter, tak i masivní zadní spoiler. Většina aerodynamických doplňků je vyrobena z karbonu, protože váha je rovněž důležitým parametrem. Ford navíc zapracoval na dalším odlehčení SuperVanu, přesto se hmotnost stále pohybuje kolem dvou tun.

Nová verze Ford SuperVan 4.2 má o elektromotor míň

Po stránce výkonu pak došlo překvapivě k poklesu. Automobilka totiž SuperVanu vzala jeden z jeho původně čtyř elektromotorů, což vedlo k poklesu výkonu z původních zhruba 2000 koní na aktuálních cca 1400 koní. Dodávka ale stále nabízí pohon všech kol s dvojicí elektromotorů vpředu a jedním vzadu, pouze akcelerace bude nejspíš o něco pomalejší.

Součástí úprav podvozku je také instalace silnějších poloos a výkonnějšího systému regenerativního brzdění. V podbězích jsou přitom karbon-keramické brzdové kotouče a na hořčíkových kovaných kolech jsou obuty závodní pneumatiky Pirelli P Zero.

Video se připravuje ...

Elektromobil v barvách Ford Performance

O napájení vozu se stará v podlaze uložená baterie, osazená Li-polymerovými NMC články, které dodala společnost STARD. Bližší parametry bohužel neznáme, s ohledem na parametry závodu ale vůz nepotřebuje takový dojezd ani maximální rychlost, jako spíš brutální akceleraci a silné brzdy.

Elektromobil zdobí parádní grafika divize Ford Performance, kombinující modrou, oranžovou a fialovou barvu. Podobnou kombinaci přitom nese i nedávno představený závodní Ford Mustang GT3.

Ondřej Mára
Diskuze (3)

Doporučujeme

24. 6. 2023 15:32
Ford novinky
Ford novinky naleznete na jednom miste: https://www.fordauto.sk/
22. 6. 2023 18:05
wtf
No tvl na první pohled to vypadá jak ta pixla od hnůjdeje... :-O
22. 6. 2023 16:17
Aha
Aha dodavka ktera vzadu neni dodavka, jen tak vypada.
Ale zase nemeli koule na to uplne to oddelat :D

To chce fistrona tohle vymejslet :-!